– Jag bor här i närheten, i Ludgo, och brukar alltid åka hit på julmarknad. Det är 99 procent kvalité, säger Lars Karlsson som inhandlat getost, korv och kött.
Det är närmast en tradition att de sörmländska julmarknaderna genomförs i gråmulet väder, lera – och är nästan garanterat snöfria. Så även en lördag i slutet av november på Öster Malma. Arrangörerna gör dock sitt bästa för att sprida julstämning, med vedkorgar, julgranar och granris.
Ryktet om att det ska vara genuint och handla om kvalité stämmer också till stor del. I alla fall om man tar snabbmaten som Susanne Persson från Flen och Sara Ahlgren från Gotland mumsar på som en indikator.
– Vi äter vildsvinsburgare med bacon. Det känns verkligen att det är riktigt kött, säger Susanne Persson.
– Man blir ganska mätt av det här. Jag glömde fråga om det är lokalt kött, men det antar jag, säger Sara Ahlgren som även köpt med sig årets julklapp hem, ett par stickade, varma strumpor.
Eva Sjödelius är ansvarig för årets julmarknad, den 26 och 27 november, och berättar att det brukar komma runt 7 000 besökare hit under en julmarknadshelg.
– Det känns jättebra. Parkeringen flyter tack vare ett fantastiskt gäng från Bissarna, det är gott om folk och utställarna är nöjda. Det är allt från mathantverk till trähantverk.
– Det har varit tufft att vi varit tvungna att ställa in under pandemin, men vi kunde köra förra året också, fortsätter hon.
En lite oväntat inslag är att Kriminalvården i Nyköping står och säljer tomtar, mössor och dukar som de intagna på häktet på Arnö gjort. De som gjort hantverken var av förklarliga skäl inte på plats själva – och får inte heller ta del av någon vinst.
– Det är våra intagna som deltar i skapandeverkstaden som har gjort det här. De får dock inget av pengarna, det här är en del av deras sysselsättning, säger kriminalvårdsinspektören Maria Berglund.
Att mycket kring Öster Malma handlar om jakt blir tydligt när man ser ett marknadsstånd där det hänger rader med döda fåglar upphängda.
– Jag säljer fasaner och änder som kommer från ett gods i Halland, säger Björnlundabon Sanna Rådeström.
En av dem som synar fåglar för både köttet och fjädrarnas skull är oxelösundaren Agnes Alm.
– Min man lagar till köttet och jag skapar saker med fjädrarna, säger hon.
Det är som sagt högsäsong för julmarknader. Under helgen arrangerades bland annat Ljus och värme i Oxelösund.