– Vi har svårt att rekommendera hotell just nu. Vi får de dem vända sig till den uthyrning som privatpersoner har, säger Marie Säfverblad, destinationskoordinator på Nyköpings turistbyrå.
Visit Sörmland beskriver ett läge där regionens turismnäring frodas. Och precis som i Trosa vittnar Nyköping och Oxelösunds turistinformation om att antalet besökare är kvar på fjolårets rekordnivåer.
– I dagsläget finns ingen sammanställd statistik för turismen i år. Min spontana känsla säger dock att i år är snäppet bättre än i fjol, säger Marie Säfverblad.
De flesta besökarna kommer från Sverige, även om det är fler utländska turister än de förväntat sig inne på turistbyrån.
– Det är inte som det varit tidigare år men vi har haft ett par tyskar, fransmän och engelsmän inne i år i alla fall, säger Marie Säfverblad.
Catarina Loman och Nisse Halin kommer från Norrtälje och besöker Nyköping över dagen.
– Jag bodde här för 25 år sedan och ville se hur det såg ut i dag, säger Catarina Loman.
Efter att ha besök de områden där Catarina Loman tidigare bott kan hon konstatera att mycket har förändrats. Innan de kör vidare har de stannat till i hamnen för att ta en glass.
– Det är väldigt pittoreskt här med de röda och svarta husen. Det lilla jag har sett av staden är väldigt fint, säger Nisse Halin.
I Oxelösund konstaterar man på turistbyrån samma hemestertrend, men här är det vanligare med camping och friluftsliv.
– Husvagnar och båt dominerar bland turisterna här. Oxelösund ligger ju väldigt fint till vid kusten så många som kommer hit vill komma nära naturen, säger Lisa Blomqvist, turistkonsulent på Oxelösunds turistbyrå.
De har i år haft en mobil verksamhet, där de kört ut med cykel till olika besöksmål.
– Folk har reagerat väldigt positivt på att vi är ute. Vid populära besöksmål, så som Femörefortet kommer många fram och ställer frågor, säger Lisa Blomqvist.
En av Oxelösunds med välbesökta platser är Skärgårdsvåfflan. Förra säsongen sålde de 59 000 våfflor på 58 dagar.
– I år har vi ökat lite grann i omsättning men vi ligger där någonstans, runt 1 000 våfflor om dagen, säger Deborah Williams, ägare till Skärgårdsvåfflan.
Restaurangen säljer både mat- och dessertvåfflor, langosvåfflan med räkor och strawberry saturday med glass och jordgubbar är två av storsäljarna.