Jultider – då går cateringfirmorna på högtryck

För att slippa julstress väljer allt fler människor bort att laga julmat. "Vi går för högtryck inför julen", berättar Mattias Cypriansen Carlsson på cateringfirman Matmattes.

Även om det råder högtryck är det kul att jobba under jultider. Stämningen i köket blir väldigt trevlig när det är full rulle, berättar Malin Svensson och Mattias Cypriansen Carlsson.

Även om det råder högtryck är det kul att jobba under jultider. Stämningen i köket blir väldigt trevlig när det är full rulle, berättar Malin Svensson och Mattias Cypriansen Carlsson.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2023-12-12 19:43

Det vilar en doft av köttbullar och Janssons frestelse över stekbordet, ugnen och diskbänkarna. Och det hörs en del slammer när personalen rör sig mellan byttor och kastruller.

I vanliga fall är det bara ägaren Mattias Cypriansen Carlsson och kollegan Malin Svensson som jobbar på Matmattes. Nu är det fler.

– Så här inför jul går vi för högtryck och måste ta in extrapersonal, förklarar Mattias Cypriansen Carlsson.

Just nu är det framför allt julmat till olika arbetsplatser som tillagas. I stället för att ta ut personalen på restaurang väljer en del att köpa färdiglagat och håller julfesten i en av företagets egna lokaler.

Och det är poppis. Bara Matmattes tillagar runt 2 500 portioner julmat till olika företag.

undefined
Köttbullar hör naturligtvis till julbordet. Men mest beröm brukar Matmattes få för sin Janssons frestelse, berättar Mattias Cypriansen Carlsson.

– Det blir intensivt. I år känns det som att det är intensivt under en lite längre period. Vi började leverera våra första julbord redan runt 20 november. Tidigare har julborden kommit i gång runt 1 december.

Till julafton kommer kundunderlaget att förändras. Då är det nästan enbart privatpersoner som lägger beställningar på julbord.

Under senare år har den verksamheten vuxit, berättar Mattias Cypriansen Carlsson.

– Vi började sälja julbord till julafton under pandemiåret 2020. Då var det många som firade jul ensamma. Vi tänkte att de kanske inte ville tillaga en massa julmat om inte släkten kunde komma.

Initiativet föll väl ut och verksamheten fick fortsätta. Och den har blivit allt populärare. Redan nu står det klart att minst 200 portioner ska levereras denna jul, berättar Mattias Cypriansen Carlsson.

– Vi lever i ett stressigt samhälle. Allt fler vill nog ha möjlighet att bara umgås med släkten under julen och slippa att tänka på julmat, säger han och fortsätter:

– Ett annat skäl kan nog vara att det inte blir så mycket rester när man köper catering. Många vill inte äta julmat flera dager efter julafton.

undefined
Inför julen ska Mattias Cypriansen Carlsson och hans medarbetare leverera 2 500 portioner julmat. Dessutom har drygt 200 privatpersoner beställt julmat till julafton. I köket hänger listor med alla beställningar.

Fler verksamheter i Nyköping säljer julbord som privatpersoner kan beställa till julafton: Bland annat NK-villan, Stenbro salonger, Paus catering och ett par livsmedelskedjor.

Kommer ni själva äta julmat på julafton?

– Efter att ha lagat julmat i en månad är man inte så sugen. Men det blir nog julmat i alla fall, för traditionens skull, säger Malin Svensson och tar ut en Janssons frestelse ur ugnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!