Hon använder kunskapen som glömdes bort

Robyn Nordlund lever av det naturen erbjuder. Att äta nektarin i oktober är inte naturligt, förklarar hon och berättar om plommonen som hon planerar att sylta och ge bort.

Foto:

NYKÖPING2015-10-25 06:43

– Jag sätter på lite musik. Jag blir lugn i själen då, ropar 23-åriga Robyn Nordlund från vardagsrummet ut till hallen strax efter att hon har välkomnat oss till hennes lägenhet i centrala Nyköping. Allt i lägenheten är begagnat, förutom madrassen i sängen, fortsätter hon att berätta. Vardagsrumsgolvet pryds av flera gamla trasmattor som har sytts ihop till en stor matta. Det var Robyns mammas idé.

– Mamma har alltid gjort allting själv. Hennes princip är att du ska kunna göra allt, oavsett om det gäller att spika upp en tavla eller göra en matta.

I köket finns otaliga glasburkar med diverse torkade örter, kryddor och svampar. I en av dem ligger något som närmast liknar en ruttnad sten.

– Det där är sprängticka, en svamp som man kan koka te på. Det renar kroppen från slaggprodukter och är väldigt effektiv. I Kina och Japan är svensk sprängticka superpopulärt, berättar Robyn.

Hon har slagit sig ned vid köksbordet bland fruktskålar, skisser, flora-böcker och en korg fylld till brädden med plommon. Under blusärmen på hennes högra arm slingrar sig rötter, blad och blommor ner mot handleden. Tatueringarna är gjorda utifrån illustrationer i flora-böckerna, även om hon lika gärna hade kunnat rita dem själv. Robyns intresse tycks återspeglas i allt omkring henne.

– Det är en livsstil. Min dröm är att någon gång i framtiden bli egen. Det jag vill göra ska vara bra för andra. Det ska värna om naturen, planeten och djuren, säger hon.

I dag arbetar hon på Willys i Nyköping, och även där har hennes livsstil och inställning gjort avtryck.

– Jag började jobba på brödavdelningen och blev chockad av allt svinn. Jag hade inte förstått hur mycket vi faktiskt slänger varje dag. Men efter att jag började jobba på avdelningen lyckades vi sänka svinnet och det är jag otroligt stolt över.

Willys började baka bröd efter förfrågan, i stället för att producera så många limpor som de trodde eller hoppades kunna sälja och sedan behöva slänga massor i slutet av dagen. Nyligen bytte Robyn avdelning till frukt och grönsaker, där arbetet med att minska svinnet fortsätter.

Robyns intresse för hälsa och hur kroppen fungerar började växa för flera år sedan. I dag äter hon inget kött och försöker att undvika animaliska produkter så mycket som möjligt. I stället för mjölk i kaffet erbjuder hon sojamjölk, till exempel.

– Jag tyckte inte att jag levde fullständigt och påverkades av hur vi missköter naturen. Vi slänger så mycket mat. Vi konserverar och tillför så mycket som inte behövs. Inlagda plommon ska bara hålla i ett år, det ska inte behöva hålla längre än så.

– Jag gör mycket själv och det är väldigt säsongsbaserat. Nu när det är plommontider lägger jag in och syltar mycket.

På hennes Instagram delar Robyn med sig av bilder av inläggningar, syltningar och promenader i skogen, men själv har hon aldrig använt taggen #diy.

– Jag har inte tänkt på att den finns, men nu kanske jag ska börja använda den. Tack för tipset, skrattar Robyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om