Efter 17 år – nu säljer hon prisbelönta livsprojektet

Efter år av dedikerat arbete och framgångar står gården nu inför en ny era. Monika Oldmark Crafoord är redo att utforska nya kapitel i livet.

Det renoverade ridhuset upptar en yta på 1800 kvadratmeter och har en ridbana av internationella mått på 22x64 meter.

Det renoverade ridhuset upptar en yta på 1800 kvadratmeter och har en ridbana av internationella mått på 22x64 meter.

Foto: Arkiv

Nyköping2024-04-03 17:45

Hennes verksamhet har tidigare fått utmärkelse som "Årets företagare" av Kiladalens intresseförening, samt blivit nominerad till att vinna pris för "Årets ekoturism". Men nu, efter 17 år, har hon bestämt sig för att sälja gården.

– Jag är inte pensionär men det är inte många år kvar, säger Monika Oldmark Crafoord.

Hon flyttade till Lasätter år 2007. Sedan dess har verksamheten expanderat.

undefined
"Jag har insett någonstans att det skulle bli svårt att bo kvar – och bara vara bosatt på gården. Det är allt i ett på något vis. Därför önskar jag att någon annan vill ta vid och fortsätta där jag är idag", säger säljaren.
undefined
Gården har en total markarea på 44 hektar och inkluderar ridanläggning, konferensboende, fläderodling, betesmark och skog.

– Jag har ägnat otroligt mycket tid, arbete och ekonomi till att utveckla gården med de tillgångarna som redan fanns. Allt har vuxit – fläderodlingen, hästverksamheten och konferensboendet är idag något helt annat än tidigare.

Adressen Lasätter 1 består av en gård med total markarea på 44 hektar. Här finns ett ridhus, två ridbanor, en konferensbyggnad, bostaden på 238 kvadratmeter, swimmingpool, två flyglar, maskinhall, stallbyggnad och en festlokal.

Men det är inte allt. Utöver byggnaderna inkluderas en fläderodling på 1,1 hektar, 300 kvm solcellsanläggning, drygt 25,5 hektar åkermark, betesmark och 12 hektar skog.

undefined
På Lasätter gård drivs idag tre olika verksamheter och säljaren säger att "minst två heltidsanställda krävs" för att hålla bollen i rullning.

– Jag trivs med att bo ute på landet och trodde nästan att jag skulle bo där hela livet. Den stora utmaningen för mig är att lämna och hitta en ny riktning i livet, säger Monika Oldmark Crafoord och fortsätter:

– Just nu känner jag att det andra är viktigt för mig. Jag har blivit lite äldre, fått barnbarn och har gamla föräldrar. Allt har sin tid och nu är det dags att göra något annat.

Verksamheten har stått på tre stadiga ben: fläderdryck, konferensboende och hästverksamhet. Detta innebär att alla delar behöver följa olika tillstånd hos olika myndigheter. Men i och med satsningen på ridhuset hoppas hon nu kunna sälja till en kund som främst vill driva en professionell hästverksamhet.

undefined
Idag är konferensanläggningen på Lasätter gård en del av Svenska Turistföreningen och erbjuder 27 sovplatser.
undefined
Första fläderblomman sattes år 1983. Nu säljs fläderdrycken från Lasätter gård via en av Sveriges största grossister och går ut till hotell, restauranger och caféer i hela landet.

– Jag ser väldigt stor potential i att någon som driver ett företag inom hästsporten skulle få allt som man vill ha här. Idag är det en produkt som går att utveckla ytterligare om man vill jobba med hästar på gården.

Framtidsplanerna för Monika Oldmark Crafoord är ovissa. Resten av familjen befinner sig i Stockholm, men efter alla år på gården har hennes entreprenörskap resulterat i flera nya vänskapsband i närområdet.

– Förutom Lasätter har jag också jobbat väldigt mycket med alla mina kollegor runt Nyköping – hela landsbygdsturismen egentligen, vilket har gett mig ett brett nätverk. Tillsammans har vi kunnat utveckla landsbygdsturismen. Det har varit halva grejen och gett mig en fantastisk glädje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!