Hon vill få människor att prata om problemen

Tisdagen den 10 september bjuder SPES Sörmland in till världsdagen för suicidprevention. Det är andra året i rad som informationsdagen anordnas i Sörmland. Självmordsförebyggande arbete står i fokus och i år riktar man extra starkt ljus på stigmatisering.

NYKÖPING2013-09-09 20:06

Det är dystra siffror som präglar den svenska självmordsstatistiken. Varje år tar cirka 1 500 personer sitt liv. Bland ungdomar är det dessutom siffror som tycks öka. Många, upp mot 50 procent, drar sig för att söka hjälp.

Riksorganisationen för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES) i Sörmland arbetar ständigt med att öka kunskapen om självmord som ett samhälls- och folkhälsoproblem samt motverka fördomar och tabuföreställningar. Tisdagen den 10 september uppmärksammar man ämnet i samband med världsdagen för suicidprevention.

- Temat för världsdagen det här året är stigmatisering. Det är ett av de största problemen, att vi inte pratar om svåra saker. Det handlar om attitydförändringar och utbildning, om att få människor att våga känna sig trygga med att vara just människor, säger Ursula Thieme, ordförande i SPES Sörmland.

Flera företag väntas besöka världsdagen på tisdag men även privatpersoner är välkomna. Programmet innehåller föreläsningar från både företag och privatpersoner som på olika sätt är engagerade i självmordsförebyggande arbete. Författaren och journalisten Jesper Blom är bland annat inbjuden för att prata om sin brors självmord. Ursula tror att världsdagen, precis som förra året, kommer att generera ett stort intresse i Sörmland.

- Förra året var jättebra. Då var det fullsatt i lokalen, med besökare från vården, skolan, häktet och Skattemyndigheten. Även polisen och räddningstjänsten kom, berättar Ursula.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om