Saida Ahmed Rashid fick ett dygn på sig att bestämma om hon frivilligt lämnar landet. Gör hon inte det lämnas ärendet till gränspolisen. Ett återreseförbud träder då i kraft som gör det omöjligt för henne att återvända till något land inom Schengen upp till fem år. Det meddelades under tisdagens återvändarmöte på Migrationsverket i Flen.
– Det känns bara tomt, sade en tårögd Saida efter beskedet.
Saida Ahmed Rashid kom till Migrationsverket tillsammans med Eva Berglund, som är de fem småsyskonens förordnade vårdnadshavare. Med sig hade hon även väninnan Adni Sudi Idle. Senare rullade ännu en bil med vänner in på den gamla flyktingförläggningens område. Även Nyköpingsprästen Kjell Wiklund fanns med som stöd.
Klockan 13.00 kallades Saida in till mötet. En och en halv timme senare stod det klart att Migrationsverket bestämt sig för att verkställa det beslut som fattades redan den 30 januari tidigare i år. Hon uppmanades dock att omedelbart skicka ett brev till Förvaltningsprocessen om att nya omständigheter uppstått i samband med mammans död i januari. Samt att DNA-test tagits för att bevisa syskonskap.
– Beslutet kan inte överklagas. Men om det kommit fram nya omständigheter är det jätteviktigt att Saida skickar in dokument som kan styrka det. Sker det via Förvaltningsprocessen är vi skyldiga att pröva det, berättade Meliha Vrago Vrana, beslutsfattare i återvändarärenden och i Saidas fall.
Hon underströk dock att det måste gå undan. Även om domen kan låta hård kan en återresa inte verkställas förrän alla papper och resehandlingar är klara.
– Saida bör kontakta Förvaltningsprocessen så snabbt som möjligt. Om DNA-testet styrker att hon är syster till de fem syskonen kan det vara grund för en ny prövning. Om en ny prövning leder till att hon får uppehållstillstånd gäller inte längre återreseförbudet, menade Meliha Vrago Vrana.
I torsdags togs ett DNA-test på Saida och tre av syskonen. Testet togs av personal på Ekensbergs vårdcentral och bevittnades av Eva Berglund. Provet skickades in av vårdpersonal och snabbehandlas just nu på rättsgenetik i Linköping.
– Saida har bett att få lämna DNA ända sedan jag träffade henne första gången. Men ingen har velat betala för testet tidigare. Saida betalade till sist testet själv, säger Eva Berglund.
Inför tisdagens möte var provsvaren inte klara. Men Saidas advokat Anuta Sjunghamn uppmanade henne att bifoga kvittot på att testet är inlämnat i sin snabbansökan till Förvaltningsprocessen.
Migrationsverket har grundat sitt utvisningsbeslut på Saidas första ansökan, som skickades in medans mamman fortfarande var i livet. DNA-testet är nu Saidas sista hopp.
– Det har varit vår avsikt att göra en ny ansökan. Men vi har inte kunnat åberopa särskilda fall. Saida har inte utsatts för tortyr eller förföljelse och utan särskilda skäl hade en överklagan inte gjort någon skillnad. Är DNA-testet positivt kommer vi även komplettera ansökan med yttranden från socialen och barnpsyk, säger Anuta Sjunghamn.