Rödvingad gräshoppa med trumvirvel ska räddas

Det hörs ett smattrande trumvirvelliknande ljud och vallmoröda vingarna blixtrar till i solskenet. Det är en trumgräshoppa som visar upp sig och Länsstyrelsens förhoppning är att det ska fortsätta vara så.

Trumgräshoppa som flyger med rödorange vingar nära Studsvik i Nyköping.

Trumgräshoppa som flyger med rödorange vingar nära Studsvik i Nyköping.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2021-09-17 04:51

– Hanarna uppvaktar genom att spelflyga. Honan är betydligt kraftigare och ljusare i färgen. De röda vingarna finns men de är förkrympta på honorna, säger Kajsa Mellbrand, naturvårdsenheten, Länsstyrelsen.

Hon står på en mager äng med en stor hov i handen och har precis fångat in en hane av den rödlistade insekten. Några kilometer därifrån ligger Studsvik. Gräshoppan klättrar på väggarna i burk en stund, innan Mellbrand släpper tillbaka den. 

Hanarna av trumgräshoppan är ängsmarkens motsvarighet till en hårdrockare. De försöker imponerar med både musik och show. Fast hos insekterna är att det bara hanar som spelflyger, honorna kan inte flyga.

– De letar upp en sandfläck där de kan lägga sina ägg, sedan stannar de där, säger hon.

Grundproblem för trumgräshoppan – och för många bin och fjärilar – är att naturbetesmarker har blivit färre under de senaste hundra åren. Jordbruket har förändrats. 

Honans passiva beteende gör det svårt för gräshoppan att sprida sig. För även om en hane letar sig iväg till andra platser - vilket händer - så hittar den ingen partner att leka med och utflykten blir för förgäves. Exakt hur spridning går till är oklart.

– Vi tror att det är larverna som kryper till andra platser, säger Mellbrand.

I den här hagen uppskattar hon att det finns ett hundratal individer. Det finns några platser till i Sörmland där gräshoppan trivs men för att stärka beståndet har Länsstyrelsen dragit igång ett projekt, där de odlar fram insekten. Det är stiftelsen Nordens Ark som står för uppfödningen. 

– Det är en sista åtgärd när inget annat funkar. Det är lite farligt att föda upp, man måste veta vad man gör.

Det är känsligt att plocka bort gräshopporna från hagen, eftersom det helt enkelt blir färre på platsen men det finns även en gen-problematik och osäkerhet runt att odla fram arter.  

– Vi vet inte vilka skador vi kan ställa till med om vi släpper ut djur på ett annat ställe.

 Länsstyrelsen i Östergötland har varit framgångsrika men det måste finnas nya ställen att släppa ut insekterna på.

– Vi hoppas på att naturreservatet vid Horsvik ska kunna fungera om kommunen är med på planerna, säger hon.

Vilket de verkar vara för Nyköpings kommunekolog Stefan Andersson råkar av en slump passera och stannar till. Han är minst sagt engagerad även han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!