Hotellplaner för gamla polishuset - "Ligger bra till"

Planerna på ett hotell vid Stora torget har lagts på is. Sikte tas istället mot gamla polishuset. "Ligger bra till" säger entreprenören Jimmy Fågelqvist.

Kommunalrådet Ahmad Eid (M) vill sälja kommunens fastighet gamla polishuset. Hans förre affärskompanjon Jimmy Fågelqvist är intresserad av öppna hotell i huset.

Kommunalrådet Ahmad Eid (M) vill sälja kommunens fastighet gamla polishuset. Hans förre affärskompanjon Jimmy Fågelqvist är intresserad av öppna hotell i huset.

Foto: Jens Alvin/Malin Stenberg

Nyköping2024-10-06 13:47

Nyheten i korthet

  • Entreprenören Jimmy Fågelqvist planerar att omvandla det gamla polishuset i Nyköping till ett boutiquehotell med 50-70 rum, en restaurang och en bar.
  • Fågelqvist har skrinlagt tidigare planer på att omvandla fd SEB-bankens lokaler till hotell på grund av höga ombyggnadskostnader.
  • Trots protester från Nyköping hembygdsförening är kommunalrådet Ahmad Eid positiv till att sälja det gamla polishuset, som ägs av Nyköpings kommun.

Att gamla polishuset i Nyköping "ligger bra till" är ett uttryck för att fastigheten har ett bra läge, menar Jimmy Fågelqvist. Den tre våningar stora byggnaden kan förmodligen fylla de planer Jimmy Fågelqvist har för ett så kallat boutiquehotell. Ett mindre hotell, personligt inrett med 50-70 rum, restaurang, bar.

–Det finns ett starkt koncept med en ny upplevelse som drar folk, säger Jimmy Fågelqvist, om hotellplanerna.

undefined
Jimmy Fågelqvist har tagit sikte på nya fastigheter för ett hotell.

I somras lanserade Jimmy Fågelqvist planer på ett hotell i tidigare SEB-bankens lokaler vid Västra Storgatan. 

– Det är en väldigt skarp idé vi har och vi har kommit långt i idéstadiet, sa Jimmy Fågelqvist då.

Men de planerna har nu skrinlagts bland annat på grund av höga kostnader att bygga om banklokalerna till hotell. 

Därför har han kastat lystna blickar mot gamla polishuset. 

Nyköpings kommun äger gamla polishuset. Kommunalrådet Ahmad Eid (M) vill sälja fastigheten trots protester från bland annat Nyköping hembygdsförening och dess ordförande Eva Andersson. Hon anser att Stillehuset, som gamla polishuset också kallas, är "ett smycke i Nyköpings stadsbild och har ett kulturhistoriskt värde" som kommunen bör ha kvar i sin egen ägo. 

undefined
Eva Andersson, hembygdsföreningens ordförande framför gamla polishuset.

Ahmad Eid tycker inte kommunen ska äga fastigheter utan ägna sig åt kärnverksamheten. Han säger att planerna för en försäljning fortskrider.

– Det har kommit upp olika idéer, säger han.

Vad för några idéer? 

– Boutiquehotell bland annat, svarar Ahmad Eid.

Ahmad Eid och Jimmy Fågelqvist har tidigare drivit företag ihop. Då gällde det en ny padelhall vid tennishallen i Nyköping. Bolaget betalade i förskott över en miljon kronor till tennisklubben. Bolaget krävde pengarna tillbaka, men de hade inte tennisklubben. 

Ahmad Eid lämnade bolaget innan han valdes till kommunalråd.

undefined
Kommunalråd Ahmad Eid (M).

Jimmy Fågelqvist driver sedan tidigare matbutiker (bland annat två Hemköpbutiker i Nyköping), padelhall och köpte tidigare i år före detta Oxelö energi-huset (mitt emot Oxelösunds kommun), som ska bli med bostäder. 

undefined
Cewe huset intill Nyköpingsån, tv, äger Nyköpings kommun och är av inytresse för entreprenören Jimmy Fågelqvist.

Gamla polishuset är inte den enda fastighet han granskat för sina hotellplaner. Även Vattensportens hus och före detta Cewe-huset intill Nyköpingsån är av intresse. Vattensportens hus är för dyrt och kräver omfattande renoveringar, anser han.

Men han är öppen för andra fastigheter.

– Om någon har en fastighet av intresse kan man höra av sig, säger Jimmy Fågelqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!