– Det är inte bara ett hus med tak och väggar. Det är levande historia och berättar så mycket om livet som var i början av 1900-talet här i Nyköping.
Det säger författaren och före detta journalisten Kersti Hammar, som har skrivit boken "NK-villan – Klenoden vid Nyköpingsån" tillsammans med Monica Fällgren. Releasefesten hålls måndag 9 december.
Vid sekelskiftet 1800/1900 var det vanligt med så kallade industriutställningar, där dåtidens nymodigheter visades upp för tillresta gäster ur de fina klasserna. Det var till en sådan utställning, närmare bestämt konst- och industriutställningen i Norrköping 1906, som NK-villan byggdes.
Här inne skulle hela hemmiljöer byggas, likt hur Ikea i dag arbetar. Den som fått uppdraget att bygga paviljongen var en av dåtidens mest kända arkitekter: Ferdinand Boberg, som bland annat ritat Rosenbad och varuhuset NK.
– Redan när de beställde huset så visste de att de skulle flytta hit huset. Det var ett väldigt framsynt och omhändertagande sätt att föra personalpolitik på, säger Kersti Hammar.
Planen var nämligen att Nordiska kompaniet, som bildats i Stockholm 1902, skulle skänka villan till sina arbetare för att "bereda sina arbetare trefnad och nöje, samt tillfälle till intellektuell förkofran". Nyköping valdes ut för sitt praktiska läge vid hamnen med tillgång lastkaj, järnvägsspår och elkraft.
I februari 1908 stod villan färdig vid Nyköpingsån, efter att ha färdats till staden från Norrköping med pråm. I området bakom villan låg verkstäderna där möblerna tillverkades.
På 1970-talet tog kommunen över driften av villan i samband med ett markbyte och under åren har villan fungerat som samlingsplats för föreningsmöten, studiecirklar och fester.
Det har dock funnits tider då privata aktörer visat intressen för att ta över driften.
– 2009 var det sådan tidsanda att kommunerna inte skulle äga så mycket utan man skulle sälja av en massa saker. Då skulle man sälja det här huset och lade ut det med annons. De fick inte så många svar, men det fanns ett företag i Sörmland som ville göra en lyxrestaurang, säger Kersti Hammar.
Det gjorde att Nyköpingsborna gick i taket. Protestlistor samlades in för att häva affären.
I stället bildades föreningen NK-villans vänner som syftar till att värna huset och hålla det levande. Här anordnas bland annat författarkvällar, konserter och konstutställningar. Villan hyrs också ut till privata evenemang som bröllop och fester.
– Vi vill att folk som bor här ska upptäcka vilket mysigt och härligt hus det här är, säger Kersti Hammar.
Finns det en risk att kommunen får för sig att sälja huset igen?
– Ja, kommunen ger inga garantier för att de ska ha kvar det här jämt. Men om folk engagerar sig tillräckligt mycket och kan visa att det här är viktigt. Det här är ju en del av Nyköpings identitet.
Det är dock inte alla som älskat och fascinerats av huset genom åren. Redan vid starten i början av 1900-talet ska en förnämlig gäst uttryckt orden "vad är det här för hemskt hus?", till självaste arkitekten.
Vem som är den skyldiga vill inte Kersti Hammar avslöja.
– Haha, det är faktiskt lite kul, det får man läsa om i boken.