Varje år blir runt 400 svenskar huggormsbitna.
Yrsel, kräkningar, diarré, buksmärtor och andningssvårigheter är några av symptomen.
Att dö av ett huggormsbett är dock mycket ovanligt. I Sverige har en person dött av ormbett de senaste 25 åren. Getingstick tar jämförelsevis ett till tre liv per år.
Men en huggorm får du inte döda lika lättvindigt som en geting.
Hittar du en huggorm på tomten behöver du dock inte acceptera den som granne. Naturvårdsverkets instruktion är att i första hand avlägsna huggormen, det vill säga: flytta på den.
Då kan du med en lövräfsa lyfta ner ormen i en hink och täcka den, och sen måste ormen flyttas flera kilometer för att den inte ska återvända.
Riktlinjerna fortsätter dock med den något vaga formuleringen: "Endast om detta inte är möjligt, och ingen annan lösning finns, får du döda huggormen."
Så när finns ingen annan lösning? Nyköpings kommunbiolog Stefan Andersson förklarar:
– Om du inte vet hur man hanterar ormar, och inte kan få hjälp att flytta på den. Då finns det undantag i lagen, att om avhysningsförsök har misslyckats, då får man döda huggormen. Men jag vet faktiskt inte om det har prövats rättsligt.
Om du hamnar vid den sista utvägen är det säkraste sättet att hugga huvudet av huggormen med en spade, säger Stefan Andersson, men varnar:
– Även om man har huggit huvudet av ormen, så är deras nervsystem sådant att de kan röra sig även när de är döda. Så man ska låta den ligga ett tag innan man flyttar på den, annars kan man bli biten av det döda huvudet.