Totalt kommer stiftelsen Balticwaters att satsa 150 miljoner kronor på labbet i Studsvik tech park. Syftet är att bedriva forskning för att kunna vända den negativa utvecklingen för kallevande fiskar i Östersjön, enligt Balticwaters verkställande direktör, Konrad Stralka.
– Det är en kritisk situation för flera av Östersjöns utsjöfiskarter, inte minst för torsken och sillen. Vi vill därför skapa bättre förutsättningar, dels genom ny forskning, men också fortplantning och stödutsättning av hotade fiskarter.
Varför är den här forskningen så viktig?
– 2019 hade vi fiskat ner torsken så kraftigt att det infördes en nollkvot på den, nu är vi på väg in i samma situation med sillen. Jag vill inte vara den generation som bara såg på när den värdefulla matfisken i Östersjön helt plötsligt försvann.
Är det här något som genererar arbetstillfällen i närområdet?
– Absolut, eftersom vi först och främst kommer att använda oss av lokala entreprenörer. Dessutom kommer vi behöva personal till labbet, som med fördel kanske väljer att bosätta sig i närområdet.
Hur kommer det sig att valet föll just på Studsvik?
– Främst är det närheten till havsviken Tvären, en djup, trösklad vik med begränsat vattenutbyte med utanförliggande vatten – en Östersjö i miniatyr. För att öka möjligheten för att projektet ska kunna återfånga torsklarver och småfisk och utvärdera om metoden är ett sätt att stärka torskbestånden i Östersjön, krävs just en trösklad vik så fisken inte simmar ut och försvinner i havet.
Men det finns också andra fördelar med området som Konrad Stralka lyfter fram.
– Ett fiskforskningslaboratorium av det slag som vi ska bygga kräver också god infrastruktur som tillgång till olika vatten, exempelvis havsvatten från ett visst djup för att ha rätt temperatur så att fisken på stationen mår bra. Studsvik är en av få platser som har den infrastruktur som krävs för våra behov, säger han och fortsätter:
– En annan viktig faktor är Studsviks läge. Närheten till Nyköping och Stockholm med tillgång till både fjärrtåg, flyg och motorväg är en logistiskt stor fördel.
I det stora projektet kommer dessutom Axfood att ansluta som långsiktig partner.
– Satsningar på forskning är nödvändig för att kunna trygga en långsiktig och hållbar matförsörjning av fisk från Östersjön även för framtida generationer, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.
Bygget drar igång i början av 2024 och verksamheten i labbet hoppas Balticwaters kunna starta till i början av 2025.