– Om vi måste plocka bort uteserveringen så blir det jättesvårt för oss att gå runt, säger krögaren Savas Taneroglu.
Han har redan behövt säga upp två anställda under året, på grund av arbetsbrist. Med de gällande restriktionerna kan restaurangen bara ha gäster vid tio bord inomhus och därför är de sju borden på uteserveringen en viktig livlina.
Men tillståndet för att få ha uteserveringen igång sträcker sig dock inte längre än till 15 november.
– Försvinner den så har jag de tio borden kvar inomhus, då blir det svårt att ha nuvarande anställda kvar, säger Savas Taneroglu.
Han berättar vidare att det finns möjlighet att isolera väggarna, lägga på ett nytt plåttak och sätta in mer värme invändigt. Det skulle isåfall innebär att han kan ha året runt-öppet på uteserveringen.
Närmare 300 personer har skrivit på en lista för att restaurangen ska få behålla den även vintertid. Listan har skickats till Nyköpings kommun tillsammans med en ansökan från ägaren om att få förlänga tillståndet.
– Jag hoppas att de har förståelse för det här är ett stort problem för företagarna, säger Savas Taneroglu.
Som en del av stödpaketet till den lokala näringslivet beslutade kommunen tidigare i år att skjuta fram sista datum då restaurangerna får ha uteserveringarna igång. 30 september blev alltså 15 november istället.
Vanligtvis tar kommunen också ut en avgift för uteserveringarna. På grund av pandemins inverkan har även den slopats helt i år.
Att förlänga tillståndet resten av året är däremot inte aktuellt, berättar Carl-Åke Andersson (S) som är miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
– Nej. Just i år har vi förlängt perioden till 15 november, det är egentligen utöver regelsystemet och längre än vad tjänstemännen inom kommunen ville, säger han.
Det finns flera orsaker till att året runt-lösningar för uteserveringar inte är möjliga, enligt Carl-Åke Andersson.
– Dels måste kunna vinterväghållning och annat kunna skötas. Och rent juridiskt så får man inte ha fast byggnation på allmän platsmark. Det här har vi diskuterat med krögarna och de är fullt medvetna om vad som gäller.
Carl-Åke Andersson tycker att kommunens har tagit god hänsyn till restaurangnäringen under krisåret.
– De har inte betalat någon markhyra för uteserveringarna och vi har förlängt tiden för tillstånden för att hjälpa dem på traven.