I Nyköping finns det omkring 300 åretruntboende som i stället för att äga sin villa- eller radhustomt arrenderar den av kommunen. De berörda hushållen har rätt att friköpa tomten men det gäller alltså att göra det i rätt tid.
Hur stor prislappen blir bestäms nämligen av hur taxeringsvärdena på marken utvecklas, berättar Tapio Helminen. Och de senaste åren har markvärdena stigit rejält. Från och med halvårsskiftet nästa år höjs de med 22 procent.
– Det innebär att det i genomsnitt blir 94 000 kronor dyrare att friköpa sin tomt efter halvårsskiftet, förklarar han.
Så om man ska friköpa så ska man göra det nu?
– Ja absolut. Samtidigt har ju inte alla tillgång till kapital och bankerna är inte lika frikostiga med lån längre. Så det är inte så lätt.
Arrendeavtalet brukar ha en löptid på mellan 10 och 20 år. Storleken på den hyra som betalas – eller tomträttsavgälden – är också bunden till hur taxeringsvärdena utvecklar sig.
– Det innebär att när arrendeavtalen förnyas kommer boendekostnaden att stiga för dessa hushåll oavsett. För en barnfamilj kan det bli ganska tufft, säger Tapio Helminen.
I Nyköping får den som vill friköpa sin tomt betala 75 procent av taxeringsvärdet.Vilket kan jämföras med Stockholm där friköpspriset är 50 procent. Under december månad har villaägarna i Nyköping och Oxelösund bjudit in till flera digitala möten där tomträtter ska diskuteras.