Inne i slottet och utomhus under tält stod elva lokala producenter redo att servera gäster vid Nyköpingshus under fredagen. På lördagen var ännu fler på plats. Stolt Mat i Sörmland arrangerade en festival där gästerna hade möjlighet att ta del av flera sörmländska hantverkares utbud.
– Tanken har varit sedan ett par år tillbaka att man vill göra en gemensam mat- och dryckesfestival på en och samma plats, säger Torbjörn Kock från Stolt Mat i Sörmland.
I år var det dags. På plats var främst dryckesproducenter. Bland annat Nils Oscars bryggeri, Nyköpings Brewing Company, Bryggeri Stenstugan, Blacksta Brygghus och Passage Vinkafé var där. Passage Vinkafé drivs av Viktor Osund, Rebecca Adolfsson och Tobias Karlsson i Eskilstuna och de säljer naturviner.
– Det är kul att få visa folk riktiga viner som jag kallar det. Många är inte så vana vid det när man dricker kommersiellt vin, säger Viktor Osund som berättar att alla viner är småskaligt producerade, utan tillsatser och spontangästa.
De som serverade mat var Nyköpingshus och Blacksta Brygghus som startats av Josefin Lagerhorn och Olle Harlin. De erbjöd vilthamburgare och sex ölsorter.
– Jag tror att det här kommer bli jättestort och växa för varje år, säger Josefin Lagerhorn.
Förhoppningen är att det ska bli ett återkommande årligt event säger både arrangörerna och hantverkarna.
– Det är väldigt trevligt att prata med bryggarna och utbyta idéer, säger Börje Borgström som gästade festivalen på fredagen och själv brygger på hobbynivå.