"Trodde inte mina böcker kunde påverka på det sättet"

26-åriga Nora Khalil är den blyga tjejen från förorten som blivit framgångsrik författare. Nu vill hon få fler ungdomar att börja läsa – genom berättelser och ett språk de kan känna igen sig i. I helgen besökte hon Nyköping.

Nora Khalils hjärta ligger nära barnen – hon är lärare, ungdomsförfattare och flitig föreläsare i skolor. "Många pratar om att ungdomar vägrar läsa, men jag vill hellre tänka: vad kan vi göra för att få dem att läsa?" säger hon.

Nora Khalils hjärta ligger nära barnen – hon är lärare, ungdomsförfattare och flitig föreläsare i skolor. "Många pratar om att ungdomar vägrar läsa, men jag vill hellre tänka: vad kan vi göra för att få dem att läsa?" säger hon.

Foto: Sarah Olsson

Nyköping2023-10-16 20:44

Nora Khalil slår sig ner i en av de grå sofforna på Mötesplats Brandkärr. Snart ska hon möta ungdomar här och berätta om sitt skrivande under litteratur- och kulturfestivalen Litterart.

Arrangören frågar om hon har med sig en egen penna för boksigneringen, många författare brukar ha det – de vill signera med sin egna, speciella penna. Nora Khalil skakar på huvudet – det går bra med vilken penna som helst. Hon ler blygt.

– Jag tror att ett litet steg till att få ungdomar att läsa är att de får läsa något de kan känna igen sig i, med ett språk de känner igen, säger hon medan hennes senaste bok packas upp på bordet.

– Så har det varit för mig – berättelser jag kunnat spegla mig i har lett till mer läsande.

undefined
Nora Khalils hjärta ligger nära barnen – hon är lärare, ungdomsförfattare och flitig föreläsare i skolor. "Många pratar om att ungdomar vägrar läsa, men jag vill hellre tänka: vad kan vi göra för att få dem att läsa?" säger hon.

"Jag har så mycket att berätta, men vågar inte. Jag vill också bli författare, som dig Nora. Du visade mig att det går."

Nora Khalils sommarprat i P1 inleds med ett brev som hon fick under ett författarbesök i Göteborg. Brevet berörde henne starkt och hela programmet tillägnades tjejen med författardrömmar – det hade kunnat vara hon själv för några år sedan.

Nora Khalil växte upp i Stockholmsförorten Alby. Hon var blyg och osäker – men hade skrivandets gåva. En poesitävling, Ortens bästa poet, blev startskottet till allt. Hon utbildade sig till lärare, men gick sen en skrivarkurs som mynnade ut i den hyllade debutromanen Yani (betyder ungefär "alltså"), som kom förra året.

Slutsåld i en av våra största nätbokhandlar, ofta utlånad på biblioteken och nominerad till Augustpriset.

Varför tror du att Yani blivit så framgångsrik?

– Det jag fått höra är att många uppskattar humorn och att den är skriven i dialog, att den är lite som en film. Jag har inte försökt förfina något, utan beskrivit ungdomar som de är: både jobbiga och härliga.

undefined
Debutboken Yani nominerades till årets svenska barn- och ungdomsbok på Augustprisgalan.

Berättelsen utspelar sig i en förort, med allt vad livet där innebär för ungdomar idag: kärlek, humor, framtidsdrömmar, skratt och värme på den lokala fritidsgården, men också våld och skjutningar.

I sitt sommarprat berättade Nora Khalil om den svåraste text hon behövt skriva – den inför årsdagen av mordet på tolvåriga Adriana, som hamnade i skottlinjen för en våldsam gängkonflikt. Även i Yani skriver hon om våldet, när en av karaktärernas bror skjuts ihjäl. Hon tycker fortsatt att det är svårt att skildra.

– Jag vill göra det respektfullt. Det är känsligt för dem som varit med om det, men samtidigt är det viktigt att prata om. Jag ger inte någon lösning, utan jag tänker mer på hur det drabbar människor och relationer.

undefined
12-åriga Adriana dödades vid en skjutning vid en bensinmack i Norsborg i augusti 2020. Nora Khalil skrev en dikt till hennes minne inför årsdagen av mordet.

Men hon hoppas och tror att hennes böcker kan vara ett underlag för att prata om svåra frågor.

– Många lärare har sagt till mig att det har gett dem en utgångspunkt för att diskutera svåra frågor som skjutningar, utvisningar och feminism, säger hon.

I hennes senaste bok Abow (ungefär "wow"), den fristående fortsättningen till Yani, beskrivs en person som kommit på glid och är på väg i fel riktning. Nora Khalil berättar att en kille kommit fram till henne och sagt att han känt igen sig i karaktären.

– Han hade varit på samma bana som den här killen, men boken hade fått honom att tänka om.

Hur kändes det?

– Det var jättestort för mig, jag trodde inte att mina böcker kunde påverka på det sättet.

Både Yani och Abow finns att köpa i våra vanligaste bokhandlar. Yani finns även att låna på Nyköpings stadsbibliotek som bok, e-bok och e-ljudbok.

Nora Khalils tips

Till den som är blyg:

– Hitta ett intresse och fokusera på det. För mig har det varit skrivandet men det kan vara vadsomhelst, musik eller sport. När jag blev duktig på att skriva och fick bekräftelse och uppmärksamhet för det, då blev det lättare att ta plats inom det och sen ta det vidare.

Till den med författardrömmar:

– Skriv mycket och skicka det till så många tävlingar som möjligt så fler får syn på dina texter. Skriv det som betyder något för dig, då är det lättare som läsare att bli berörd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!