– Nu har jag fått igång en eld här.
Anton Blixt lägger in lite mer ved i braskaminen hemma i Stigtomta.
– Vi skaffade den för att elpriserna drog iväg, säger han.
I år har bygglovenheten på Nyköpings kommun märkt av en stor ökning av anmälningar för installationer av braskaminer. Förra året inkom 146 anmälningar, jämfört med 187 till och med den 11 november i år.
– Det kommer säkert bli ett gäng till innan året är slut, säger Stéphanie Strömberg, byggnadsinspektör på kommunen.
Eldstadsärenden går relativt fort:
– Vi kollar på vad det är för kamin, var den ska placeras och hur skorstenen utformas. Med allt administrativt, registrering, granskning och beslutsskrivning ligger det på runt fyra timmars arbetstid per ansökan. Att de ansökningarna ökar är inget som belastar oss jättehårt.
Merparten av alla ansökningar beviljas, berättar Stéphanie Strömberg.
Innan braskaminen används ska den besiktas av en sotare. Relativt ofta får bygglovenheten in besiktningsprotokoll från sotare för braskaminer vars ägare inte skickat in den ansökan som krävs för installation, säger byggnadsinspektören:
– Då blir det ett tillsynsärende. Om installationen är utförd innan man har ett startbesked från oss är det förenat med en sanktionsavgift.
Anton Blixt har, via sin firma A-M fasad- och kaminbutik, märkt av den ökade efterfrågan på braskaminer.
– Vi har nästan tredubblat försäljningen av braskaminer sedan förra året. Ett tag hade vi i snitt tio förfrågningar om dagen.
Men väntetiderna kan vara långa på grund av sena materialleveranser, säger Anton Blixt. Han fick vänta i fyra månader på sin braskamin.
– Det beror på modell, men generellt sett är det stora störningar. Jag beställde en kamin för ett par veckor sedan som kommer vecka 35 nästa år. Med högre efterfrågan hinner inte leverantörerna med och många delar tillverkas i krigsdrabbade Ukraina. Det är smart att vara ute i god tid.
Hur ofta man får trivselelda framgår i vägledande domar från mark- och miljööverdomstolen, som definierat att trivseleldning innebär eldning högst två gånger per vecka, upp till fyra timmar per tillfälle.
– Om det blir en olägenhet för någon så går vi efter praxis. Man ska inte störa grannarna. Det kan bli problem, till exempel att man får in rök från en granne genom ventilationen, säger Jenny Dominius, miljö- och hälsoskyddsinspektör.