– Jag tycker det är skönare att hålla riktiga pengar i handen, man har bättre koll då, säger Mohamed Ali från Nyköping.
Inne på Galleria Västerport i Nyköping finns det flera bankomater. Både för uttag och insättning. Merparten av dem som kommer ska inte ta ut några pengar, de ska bara sätta in. Men det är inte någon strid ström av människor som söker sig dit under måndagen.
Mohamed Ali har fått ett nytt bankkort och han lyckas inte få ut några pengar. Han prövar alla bankomaterna.
– Jag har nog inte aktiverat kortet, säger han.
Men han brukar ta ut pengar från automaterna veckovis, någon eller några gånger i veckan.
– Jag tycker det känns bättre att använda kontanter och man vet hur mycket man har att röra sig med. Det blir bara siffror när man använder kortet. Men jag använder kortet vid speciella tillfällen och när kontanterna inte räcker, säger han.
Kontantbarometerns statistik bygger på uttagen och insättningarna från Bankomats kontantautomater. Den visar en minskning i Sörmland med 14 procent jämfört med första halvåret 2019.
– Den stora minskningen av kontantuttag förklaras delvis av coronapandemin. Många har varit hemma mer, konsumerat mindre och förändrat sina betalningsvanor, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB i ett pressmeddelande.
Under första halvåret 2020 minskade kontantuttagen i hela landet till 34 miljarder kronor. Samma period förra året låg uttagen på 41 miljarder kronor och Sörmland följer riket i stort.
Jämför man städerna i Sörmland är det i Nyköping som invånarna tar ut minst pengar ur automaterna, 286 kronor per person och månad, vilket kan jämföras med Oxelösund där uttagen ligger på 723 kronor. Högst upp på listan ligger Flen med 834 kronor. I Trosa och Gnesta ligger siffrorna på 563 respektive 553 kronor.
I början på nästa år börjar en ny kontantlag att gälla. Enligt den är sex stora banker skyldiga att se till att privatpersoner inte har för långt från sitt hem till närmsta uttagsställe.
Birgitta Bergh Karlsson står med en bunt sedlar i handen vid en av bankomaterna.
– Just idag är det insättning som gäller. Det är inte så ofta jag tar ut pengar. Man har allt på nätet, säger hon och fortsätter:
– Det är mycket äldre människor som tar ut kontanter och de använder inte nätet. Men man tänker på dem och det är omöjligt att ta bort kontanterna helt. Vi är ju en åldrande befolkning, säger hon.