En som njuter lite extra av vårvärmen är Birgitta Kjellström. Hon har en ögonsjukdom som har blivit värre med åren, vilket har lett till att hon idag har nedsatt syn, men det hindrar henne inte från att njuta av våren till fullo.
– Jag är tacksam över att komma ut och se det jag ser, så länge jag ser, säger hon.
Magnolian har inte slagit ut helt ännu, men långsamt brister dess knoppar och inom några dagar kommer det ståtliga trädet att sprida sin rosa färg i parken.
Birgitta Kjellström är inte helt blind utan kan se lite grann, vilket gör att hon upplever våren lite mer med sina andra sinnen, bland annat med luktsinnet och hörseln, som hon börjat använda desto mer.
– Jag ser inga fåglar men jag hör dem. Det är härligt att höra dem. Det är inte så att jag känner dofterna mer utan jag använder luktsinnet mer, säger hon.
Har du någon favoritdoft nu på våren?
– Det är ju liljekonvaljerna, just det att komma ut och se naturen. Så länge jag kan se så vill jag ta mig ut. Man får en annan bild av att ta vara på livet, man vet aldrig när det förändras, säger hon.
Längre bort intill forsen står Malin Arvidsson, hon jobbar som trädgårdsmästare i Nyköping och rensar för tillfället bort ogräs. Det fuktiga klimatet som blir av vattnets ånga bidrar till att det växer bra.
– Nu är det jättehärligt när det börjar bli varmt, den här våren har ju varit så kall men det har vuxit på. En perfekt vår för oss som jobbar med trädgård, säger hon.
Magnolian är en frostkänslig växt och får lätt bruna kanter om temperaturen faller för mycket under natten. Men att våren varit lång och kall är ingenting som Malin Arvidsson tror påverkar trädets uppvaknande, däremot märker hon av att många promenerar förbi för att se om den vecklat ut sina blad.
– Jag tror att hela Nyköping väntar på att magnolian ska slå ut, säger hon.
Väninnorna Marie Mardal Sundin och Maria Stengaard promenerar förbi trädet och njuter av solskenet. Senast förra veckan var de här, men då hade trädet inte hade slagit ut ännu. De tycker om att Nyköping är fyllt med olika typer av natur och ser ljust på magnoliaträdets framtid.
– Med sol och värme, två–tre dagar, sedan är den fullt utslagen tror jag, säger Maria Stengaard.