Idbäcken: Misshandlat vattendrag med möjligheter

Idbäcken är kanske Nyköpings mest förstörda vattendrag men det finns stor potential, anser Helena Herngren på Länsstyrelsen i Sörmland.

Utloppet till Idbäcken är i Kilaån, mellan Arnöleden och Oxelösundsvägen inte långt från värmeverket.

Utloppet till Idbäcken är i Kilaån, mellan Arnöleden och Oxelösundsvägen inte långt från värmeverket.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2020-11-08 07:30

– Den är misshandlad, extremt rätad och kulverterad, säger Helena Herngren biolog och handläggare på Länsstyrelsen i Sörmland.

Du har säkert passerat det flera gånger med bilen, förmodligen utan att lägga någon större notis vid den, Idbäcken. 

Ett doldis-vattendrag som sällan får någons intresse eftersom syskonåarna precis bredvid, Nyköpings ån och Kila ån, stjäl all uppmärksamhet. Stora delar och inte minst vattendragets sista sträcka är dessutom mer ett dike än vackert slingrande bäck. Ändå tycker Helena Herngren att ån är viktig.

– Vattenmiljöer är en nyckel både mot översvämningar och övergödningsproblematik, säger hon.

Idbäcken har ett relativt stort avrinningsområde, förhållandevis mycket regnvatten som rinner till ån och slutar i Stadsfjärden. Bäcken börjar i närheteten av Bagghult strax utanför Stigtomta.

Om det finns fisk i ån är oklart men Herngren tror inte namnet är taget ur luften. Id är en fiskart i familjen karpfiskar.

– Det har säkert vandrat upp id där eftersom den mynnar ut i Kilaån ganska långt nedströms. Det är ändå en å med vattenflöde, säger hon.

Trotts att ån har förstörts under lång tid så tror Helena Herngren att det finns möjligheter för vattendraget att bli en plats för biologisk mångfald, om Nyköping spelar sina kort väl.

Idbäcksområdet har pekats ut som ett möjligt stadsområden med en blandning av bostäder, verksamheter, offentlig service och handel.

– Alla bäckar har en potential att få tillbaka fiskar eftersom de letar sig upp om det bara finns möjlighet för dem.

Helena Herngren skulle därför gärna se att ån tas tillvara om området förändras framöver. Genom att ta bort vandringshinder, återskapa strömsträckor och se till att ån har skugga.

– Den är intressant och man ska inte se den som ett dike där det bara är att lägga en trumma och leda ut vattnet, säger hon.

Eftersom vattendraget passerar igenom åkrar, där näringsämnen lakas ur, och dessutom igenom tätorten Nyköping med föroreningar från bildäck och andra skadliga ämnen tycker hon snarare att ett våtmarkskoncept är intressant.

 – Det är bättre att tänka att vi kan förbättra de biologiska värdena med våtmarker som kan fånga upp näringsämnen. Så att de inte hamnar i Kilaån.

Hon ser dessutom att Idbäcken kan bli ett rekreationsområde för människor.

– Det växer redan idag fina träd vid poliskontrollplatsen men de är inte tillgängliga, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!