– Det hade inte uppstått en ny vattenläcka under fredagen. Vi misstänkte det när vattentornet i Nyköping tömdes, men vi hittade ingen läcka. Vi är så säkra på det som man kan vara, säger Annica Nilsson som är kommunikatör vid Nyköpings kommun.
Under lördagsförmiddagen började vattentornen i Nyköping och Oxelösund att fyllas upp. Vattenflödet går dock inte på full kapacitet, så invånarna uppmanas vara sparsamma med vattnet.
– Systemet är fyllt nu, men när man gör det är det extra känsligt. Vi vädjar om att invånarna ska vara sparsamma med vattnet. Vad vi vet så har alla hushåll i Nyköping fått tillbaka vattnet nu, fortsätter Annica Nilsson.
Rekommendationen att koka kranvattnet kvarstår i både Nyköping och Oxelösund.
– Det kranvatten som ska användas till matlagning och dryck ska kokas först. Vi fortsätter att fylla på dricksvattentankarna som ställts ut på olika platser i kommunerna och det vattnet behöver inte kokas, säger Nilsson.
Under lördagen hade vattnet kommit tillbaka till alla hushåll – även i Oxelösunds högre belägna lägenheter.
– Läget är mer stabilt nu. Vi har fått upp en viss nivå i vattentornet och som vi kan se så har alla hushåll vatten nu, säger Oxelö energis vd Per Koman Alm.
Även han trycker på att kranvatten som används till dryck eller matlagning ska kokas först.
– Den rekommendationen kommer definitivt att finnas kvar över helgen. Vår målsättning är att komma igång med provtagningen snart, men för det så måste det vara en viss tid med stabil drift. Det vet vi mer om under söndagen, fortsätter Koman Alm.
Han varnar för att det fortfarande kan hända saker med vattenförsörjningen.
– Det är svårt att köra igång så här stora system. Det kan räcka med en liten störning så händer det saker med trycket. Det kan fortfarande hända saker och vi har hög beredskap för alla händelser.
Även oxelösundarna uppmanas till sparsamhet med vattnet.
– Vi vill ha så lite störningar som möjligt i nätet. Det är inte läge att fylla upp pooler, vattna gräsmattan eller tvätta bilen just nu. Man får strunta i allt som innebär stora vattenförbrukningar i några dygn till.