Ingen vill ta emot Toves mynt – efterlyser råd

Tove har 1 500 kronor i småmynt – men ingen bank eller butik vill växla in dem: "Man vill ju inte storhandla för tvåkronor".

Småmynten har samlats på hög i Tove Erikssons hem och ingen vill växla in dem.

Småmynten har samlats på hög i Tove Erikssons hem och ingen vill växla in dem.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-01-12 22:01

– Alla bankkontor har ju tagit bort sin mynthantering, så det finns ju ingenstans att växla in, och inga affärer vill ju ta emot mynt om man inte handlar för dem, säger hon.

Att ha småmynt som ligger och skräpar i fickor och lådor hemma är något som de flesta känner igen. För Tove Eriksson hade högarna med småmynt växt till sig länge och plötsligt stod hon där med 1 500 kronor i mynt. Pengar som ingen bank eller butik vill växla in.

Hon vände sig då till Facebook och den lokala gruppen "Du vet vad som händer i och omkring Nyköping". Där fick hon rådet att växla in mynten på ett växelkontor eller handla för dem. Men växelkontoren tar ut en hög avgift och att handla för pengarna är svårare än man kan tro då det rör sig om så många mynt samtidigt som många butiker inte tar emot kontanter alls längre.

– Ett och ett halvt tusen är ju ganska mycket och det känns ju sådär att gå till Ica Maxi och storhandla för 400 kronor i tvåkronor. Därför ville jag se om det var någon behövde växel, säger hon.

Det är inte första gången hon frågar i gruppen om tips för hur hon ska växla mynten. Redan i februari förra året efterlyste hon råd men tyckte inte hon fick några svar som ledde till någon bra lösning. Sedan dess har myntsamlingen glömts bort och bara växt till sig ännu mer.

– Jag kom att tänka på att jag hade kvar mynten häromdagen och att jag skulle kolla hur mycket jag var uppe i, förklarar hon.

Tove Eriksson berättar att hon inte hittat någon bank som vill ta emot mynten. Banker som tar emot kontanter nu för tiden tar främst emot sedlar och oftast bara från sina egna kunder. Hon är även kritisk till att det blivit så svårt att använda sig av kontanter i handeln idag. 

Själv arbetar hon i en affär och kan förstå att man vill minska på kontanthanteringen ur ett säkerhetsperspektiv. Hon säger även att kortbetalning underlättar för personalen. Samtidigt anser hon att det blir ett samhällsproblem när kontanter utesluts i så stor utsträckning och i många fall inte accepteras alls.

– Jag tänker mycket på äldre personer som kanske inte har bankkort eller så, de kan ju inte handla överallt längre eftersom att många inte tar emot kontanter överhuvudtaget, vart ska de ta vägen?

Tove är inte ensam med i sin kritik. Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter att riksbanken och MSB varnar om riskerna med ett helt kontantlöst samhälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!