Inget bidrag till ny tömningsstation

Sedan 1 april i år är det förbjudet att tömma båttoaletten i havet. Däremot saknas det toatömningsstationer i många av Sörmlands hamnar, vilket resulterar i att det inte är allt för lätt att lyda den nya bestämmelsen.

tömningsstationer01.jpg

tömningsstationer01.jpg

Foto:

Nyköping2015-07-10 06:26

Redan för några år sedan insåg Staffan Bergentoft, ordförande i Kryssarklubbens Sörmlandskrets, att behovet av nya tömningsstationer var stort mellan Nyköping och Trosa. Men det har tagit lång tid för Nyköpings kommun att ta tag i hans önskemål. För att göra det lättare för båtresenärer att tömma sina toaletter enligt lag, ville man alltså anlägga en ny station vid Svärdsklova. Nyköpings kommun ansökte om 200 000 kronor i Lova-bidrag men nekades, därför blir det ingen tömningsstation denna båtsäsong.

– Nyköpings kommun får inget Lova-bidrag. Eftersom det är ett lagkrav kan inte vi bidra med pengar. Mig veterligen finns det inget stöd att få här, tömningsstationen får Nyköpings kommun fixa själva, säger Lars Juhlin, handläggare på länsstyrelsen.

Men Staffan Bergentoft tycker att kuststräckan, som är på 70 distansminuter, bör ha en tömningsstation så fort som möjligt.

– Det är ungefär 300 båtar som ska tömma sina toaletter på den sträckan varenda dag. Som det ser ut nu får båtarna stå i kö i flera dagar. Det fungerar bara inte. Nu tömmer båtresenärerna rakt ut i vattnet, säger Staffan.

Däremot verkar det inte gå någon nöd på båtägarna i Svärdsklovas gästhamn, Peter Andréasson finner inte något större behov av en tömningsstation just nu.

– För mig har det inte varit något problem hittills. Men jag är från Nyköping så jag håller mig i närområdet, säger Peter.

Lina Peterson, handläggare på Transportstyrelsen, säger att det generellt sett är alldeles för få tömningsstationer i länet men att det skulle behövas fler i Nyköpingstrakterna med tanke på mängden båttrafik.

Vad händer om man blir påkommen med att tömma toaletten i havet?…

– Vi har ingen aktiv tillsyn på privatpersoner, men blir man tagen på bar gärning kan det leda till böter. Och vad det gäller specifika hamnar har vi skapat en anmälningssida där man kan fylla i hamn, tid och datum. Utifrån det kan vi sedan skicka en anmälan till polisen, berättar Lina.

SN har försökt nå Nyköpings kommun för en kommentar, men på grund av semestertider har vi inte fått svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om