Inget bredbandsstöd till Nyköping

Landsbygdens fiberframtid ser osäker ut efter avslaget från länsstyrelsen. Både Gästabudstaden och byalag är kritiska till hur ansökningsprocessen gått till.

NYKÖPING2016-07-12 06:00

Alla fyra projekt som Gästabudstaden sökt stöd för har avslagits. Det rör sig om Aspa, Råby-Husby-Oppunda, Bränn-Ekeby-Koppartorp och Lästringe-Wedaån som nu får vänta två år till, innan nästa fördelning.

– Det suger ju såklart. Vi var ute och knackade dörr för att få folk att skriva upp sig på intresselistan. Nu är allt arbete förgäves, säger Andreas Gustavsson som arbetat i Råby fibergrupp tillsammans med Christopher Johansson Engström.

– Nu måste vi börja om igen, instämmer han.

De bor i glesbygden och har antingen ADSL, "med skaplig uppkoppling när det funkar", eller mobilt bredband. Hittills har de kämpat i tre år för att få till en fiberutbyggnad. Mycket av tiden beror på förseningar. De ser också kritiskt på att man kunde skriva in fler hushåll och utöka sitt område trots att ansökan redan var inlämnad. Något som Gästabudstaden också ställer sig frågande till.

– Länsstyrelsen har varit lite för frispråkig. Vissa har till exempel fått förhandsbesked och därefter kunnat editera sin ansökan efter vad länsstyrelsen sagt, säger Ulric Thunström, VD för Gästabudstaden.

Länsstyrelsen menar att man har fått ändra sin ansökan allt eftersom.

– Vi har haft en löpande ansökningsprocess. Har man utökat sitt projekt har man fått ändra det. Vissa tycker att det är positivt, säger Jan Petersen, bredbandskoordinator på länsstyrelsen.

Han medger också att det har dragit ut på tiden.

– Det kan man säga att det har gjort. Sen har det funnits intresse från vissa privata aktörer och då måste vi se över det. Vi får inte ge stöd om det finns ett marknadsintresse för att bygga ut i ett område.

Landsbygdsprogrammet har 113 miljoner kronor att fördela över Södermanlands län. Totalt kom det in drygt 30 ansökningar och endast fyra beviljas stöd. Den här omgången delas 71,5 miljoner kronor ut. Projekten i Nyköping fick avslag på grund av att det fanns för lite pengar.

– Vi får gå ut och ta nya tag. Men ska vi gräva så måste vi göra det på marknadsmässiga villkor. I genomsnitt kostar det cirka 60 000 kronor per privat hushåll på landsbygden att få fiber. Stödet är ju till för att få ner kostnaderna för privata villaägaren, säger Ulric Thunström.

Ute i Råby väntar man till på fredag då länsstyrelsen kommer med beskedet om vilka projekt som beviljats stöd.

– Så får man se om man kan protestera då, säger Andreas Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om