Inget straff för brott mot bevattningsförbud

I dagsläget vidtas inga åtgärder om någon bryter mot bevattningsförbudet i Nyköping. Även om Nyköpingsborna sköter sig bra så menar Svenskt vatten att en striktare lagstiftning borde införas.

Svenskt Vatten vill att den som bryter mot ett bevattningsförbud ska få mer än bara en tillsägelse.

Svenskt Vatten vill att den som bryter mot ett bevattningsförbud ska få mer än bara en tillsägelse.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyköping2019-08-04 07:02

Bevattningsförbud har varit ett faktum i Nyköpings kommun sedan slutet av maj förra året. Trots att årets sommar inte varit lika torr som den 2018 är grundvattennivåerna i länet mycket under det normala och SMHI har varnat för vattenbrist.

Enligt Svenskt vatten har 26 av Sveriges 290 kommuner någon form av bevattningsförbud i dagsläget. Uformningen av förbudet kan variera från kommun till kommun. I Nyköping innebär det att du bland annat inte får göra stora vattenuttag för att vattna gräsmattor, fylla pooler och använda vattenspridare under vår-, sommar- och höstmånaderna. Per Lundgren, driftchef på Nyköping vatten och underhåll, menar att Nyköpingsborna har varit duktiga med att följa bevattningsförbudet.

– I det stora hela har folk skött sig bra. Självklart kan det finnas vissa som smyger, det kan inte vi veta, berättar Per Lundgren.

I nuläget vidtas inga åtgärder mot den som bryter mot kommunens förbud.

– Man får en tillsägelse. Vi åker inte runt som poliser och kollar, vi har annat att göra. Ibland skickar vi ut en sms-tjänst som påminner folk, säger Per Lundgren.

Svenskt vatten har gått ut med att de tycker att lagstiftningen inte är tillräckligt skarp och menar att en överträdelse borde ge påföljder.

– Idag har vi ingen sanktionsmöjlighet. Om vi inte är försiktiga kan vattenbristen bli ett samhällsproblem, säger Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg på Svenskt vatten.

Fredrik Vinthagen tror dock att de flesta gör rätt och följer hänvisningarna.

– Vi har inte gjort någon sammanställning men jag tror de flesta efterföljer det, det kan mycket väl vara så i Nyköping.

Trots det menar han att en skärpning av lagen skulle vara nödvändig.

– Det finns ett förbud men inget straff. Det är lite som att gå mot röd gubbe vid ett övergångsställe, om en börjar göra det så följer fler efter. Det kan vara bra att titta på vilka verktyg som behövs för att hantera det här i framtiden om vi har återkommande vattenbrist i delar av landet, säger Fredrik Vinthagen.

Per Lundgren ställer sig neutral i frågan gällande en striktare lagstiftning.

– Det har jag ingen åsikt om.

Bevattningsförbudet

Bevattningsförbudet infördes 29 maj 2018 och gäller tillsvidare.

Under våren, sommaren och hösten gäller förbudet mot att ta stora vattenuttag för att vattna gräsmattor, fylla pooler och använda vattenspridare.

Förbudet gäller för alla, med vissa undantag för företag som behöver vatten för att kunna driva sina verksamheter.

Mindre bevattning i din trädgård får göras. Undvik om möjligt att göra nya planteringar av buskar och träd som kräver mycket vatten.

Källa: Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!