– Jag kör själv yrkestrafik och tycker inte att det är så halt att man måste ställa in. Det är chaufförerna som har för dålig utbildning.
På fredagsmorgonen ringde Peter Fredrikssons barn från busshållplatsen och sa att det fortfarande inte hade kommit en buss, 20 minuter efter avgångstiden. Och det är inte första gången i år som det händer.
– Bussbolaget skickar ingen taxi som ersättning heller. Nu kunde jag skjutsa dem till skolan, men det är inte alltid det går, säger han.
Varken under fredagen eller för några veckor sedan, då en buss gick ner i diket i Ålberga, anser han att väglaget varit så dåligt att bussarna borde ställas in.
– De kör för fort helt enkelt. Både min farfar, pappa och jag har kört buss här. Sedan 1939 har bussen ställts in en gång, men nu är det flera gånger i månaden.
Hans teori är att bussbolagen inte har råd att ha kvar de rutinerade förarna, men Ingela Eriksson på Länstrafiken Sörmland säger att det antagligen rör sig om ett ökat säkerhetstänk.
– Just Ålbergabacken är en av de backar i Nyköping som är absolut svårast att trafikera. Även om lastbilar kör sträckan så är det bussentreprenören som beslutar om när de ställer in trafik. De har ju ett säkerhetsmässigt ansvar för människorna ombord och måste fråga sig om de har möjlighet att stanna om de till exempel möter en timmerbil.
Peter Fredriksson tycker ändå att säkerhetstänket svajar eftersom elever ibland tvingas stå i bussar för att få plats, något som väckte debatt tidigare i vinter.
Oskar Jonsson, strategisk chef på Länstrafiken, säger att föräldrarna alltid har ansvar för barnen tills de kliver på bussen.
– Det händer ju titt som tätt på landsbygden att bussen eller taxin inte dyker upp på grund av dåligt väder. Råden är då att barnet ska gå hem och kontakta skolan. i dag har vi inte riktigt verktygen att meddela föräldrar i förväg om bussen är inställd, i vissa fall kommer det hastigt på även för oss.