Nya restaurangen fyller en månad: "Behövs mötesplatser"

För en månad sedan slog restaurangen Yalla upp portarna på Östra kyrkogatan. Deras koncept verkar hittills ha tagits emot väl av Nyköpingsborna.

Khadeja Haidari och Masuma Hossini står för matlagning, servering och disk.

Khadeja Haidari och Masuma Hossini står för matlagning, servering och disk.

Foto: Jennie Krook

Nyköping2023-03-23 16:16

– Jag minns knappt tiden innan Yalla, det känns lite som när man fått barn, och undrar vad man egentligen gjorde innan, säger Ingela Ljung och skrattar.

Hon driver Yalla tillsammans med Sara Sandgren. Restaurangen som ligger på Östra Kyrkogatan i Nyköping beskrivs som ett arbetsintegrerat socialt företag, med syftet att introducera utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden och minska segregationen. 

undefined
Ingela Ljung tror att restaurangen haft stor draghjälp av att de ligger i Danutas cafés gamla lokaler. "Många gick nog förbi när det var igenbommat och undrade vad som skulle hända här", säger hon.
undefined
Susann Wass driver en yogastudio på Östra kyrkogatan och har redan hunnit med flera luncher på Yalla.

Trots att det känns som att Yalla funnits länge för Ingela Ljung har restaurangen bara haft öppet i en månad. 

Susanne Wass sitter vid ett av borden, hon har redan hunnit äta på restaurangen fyra gånger. 

– Det är god och välsmakande mat, och restaurangen tillför en bra känsla i kvarteret, det behövs mötesplatser här i öster, säger hon. 

Muhamed Ali är där för första gången. 

– Jag läste om stället på Facebook, många verkade nöjda så jag gick hit. Jag ger maten högt betyg, top notch skulle jag säga, jag kommer att komma tillbaka, säger han.

Kenneth Bodin som plockar mat från buffén är glad för variationen som Yalla erbjuder. 

– Det finns ju redan ganska många hamburgerrestauranger här i Nyköping så bra med något annat, säger han.

undefined
Kenneth Bodin är på Yalla för andra gången.

Lobio polo, en persisk risrätt, den traditionella kurdiska grytan tapsi, grillad aubergineröra, hummus, kålsallader och muhammara, en röra från Syrien som görs med nötter och paprika, är några av rätterna som går att hitta på lunchbuffén.

De har lagats av Masuma Hossini och Khadeja Haidari, två av sex kvinnor som jobbar på Yalla.

– Vi hjälps åt med att laga mat, städa, diska och servera här, säger Khadeja Haidari.

undefined
Khadeja Haidari och Masuma Hossini står för matlagning, servering och disk.
undefined
Masuma Hossini berättar att hon trivs väldigt bra med att jobba på Yalla. "Vi hjälps åt här, som systrar", säger hon.

De har varit i Sverige i sex, respektive sju år, och pluggar svenska på SFI tillsammans. Båda har lagat mycket mat innan, men aldrig jobbat med det.

– Jag gillar att jobba i kök, och funderar på att utbilda mig inom restaurang, eller till barnskötare, säger Khadeja Haidari.

Ingela Ljung har slagit sig ner vid ett av borden för att själv äta lite lunch. Hon får besök av två kvinnor som kommer in och frågar om jobb, de är intresserade av att praktisera på Yalla. 

Hon beskriver första månaden som fantastisk.

– Vi har fått massvis med glada tillrop. Ingen av oss har drivit restaurang tidigare men det har gått så himla bra. Det känns också som att många förstår konceptet, människor arbetstränar här, så även om vi är en restarang med bra mat och fullt lunchpris så kommer vi också att göra missar ibland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!