– Vi vill bli av med arten helt och hållet, därför använder vi begreppet totalbekämpning. Vi vill inte ha den kvar helt enkelt på de här strandängarna, säger Hans Sandberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Sörmland.
Förra sommaren upprättade Länsstyrelsen, med bidrag från Naturvårdsverket, en experimentverkstad vid Horns båtvarv för att prova olika bekämpningsmetoder mot den invasiva växtarten kotula. Kotula är en sydafrikansk växt vars frön kan köpas i trädgårdsbutiker, men som i det vilda riskerar att påverka och hota den lokala miljön. I Sörmlands län har den etablerat sig vid Horns båtvarv och Strandstuviken.
– Vi ser att floran förändras radikalt när kotulan kommer. Den tar över och dominerar fullständigt där den finns. De andra växterna trängs undan, säger Hans Sandberg.
Det finns även en oro att den skulle kunna påverka fågellivet, något som man inte sett i Nyköpingsområdet ännu.
– Kotulan blir väldigt lågvuxen medan många arter, som gräs, trängs undan där fåglarna vill få skydd när de är små. Det kan ha en betydelse för vissa arter, säger Hans Sandberg.
Metoderna som testades förra sommaren var uppgrävning för hand, schaktning, slåtter med uppsamling, hett vatten och täckning med markduk. En utvärdering visade att ingen av metoderna gav någon bestående effekt. Markstörande metoder snarare gynnade kotulan.
Trots det har kotulan iallafall inte spridit sig. Beståndet har snarare minskat på de två lokalerna, vilket kan bero på vinterklimatet, och pilotstudien gav en fingervisning om vilka metoder de ändå bör fortsätta med.
– Att klippa vegetationen med gräsklippare och samla upp materialet, var det som fungerade bäst förra året och näst bästa var att spruta med hett vatten, säger Hans Sandberg.
Därför kombinerar Länsstyrelsen i år dessa två metoder i ett försök att bli av med växten. En annan potentiell metod är att låta betesdjur hålla efter plantorna men än är det osäkert om djuren också kan sprida växten via sin spillning. Länsstyrelsen har skickat kospillning till Lund för analys efter att de uppmärksammat att kor betat av kotulan vid Horns båtvarv och diskuterar att göra detsamma för gäss.
Redan i september, oktober hoppas de se resultat av årets åtgärder som också följs upp vid midsommar nästa år.
– Där den finns, ger vi oss på den, säger Hans Sandberg.