– 1,3 meter men botten är mjuk. Vi testade att trycka en slana mot botten och den sjönk bara rakt igenom, säger Christer Andersson vid tekniska divisionen, Nyköpings kommun.
Han jobbar med att få igång och sköta den välkända fontänen i svandammen. För några år sedan kontrollerade de djupet i dammen. Då visade det sig att det djupaste stället är ungefär en meter och trettio centimeter. De använde en flotte eftersom botten inte bedöms fungera att gå på.
– Djupast är ungefär på den platsen där fontänen står, säger han.
Eftersom botten är så mjuk så bör svandammen betraktas som djup. Isen ska därför bara beträdas om du med säkerhet vet att den håller, bedömer Christer Andersson.
En av alla ungdomar som redan varit ute på isen är Alex Wälimaa. Han hade rast från skolan och passade då på att undersöka isen.
– Jag testade tjockleken igår men då var det tunt, säger han.
Under natten hade isen byggt på mer och nu vågade han sig ut några meter från kanten för att med en sten slå upp ett hål i ena hörnet av svandammen.
– Jag tog det försiktig ut och märkte att det var tjockt nog, säger han.
Efter många slag med stenen gick det till sist hål på isen och när SN stoppar ner handen visar det sig vara ungefär fyra till fem centimeter tjockt.
Skulle du gå ut så här på havet och testa tjockleken?
– Nej jag skulle aldrig gå ut på djupt vatten om jag inte var bombsäker på att isen håller.