Istället för containrar – återvinningscentraler

Jönåker, Nävekvarn och Stigtomta får återvinningscentraler. De kommer att ersätta de containrar som tidigare stått utplacerade för grovavfall. Målet är att mer avfall ska återvinnas.

NYKÖPING2014-02-10 18:09

— Det ska bli lättare att göra rätt, säger Jonas Andersson, renhållningschef i Nyköpings kommun.

Invånarna i Jönåker, Nävekvarn och Stigtomta har tidigare kunnat slänga sitt grovavfall osorterat i stora containrar. Men det här sättet har inte varit så bra för miljön.

– Det har varit svårt att sortera avfallet, väldigt mycket har gått till deponi och har inte kunnat återvinnas, säger Jonas Andersson.

Innehållet i containrarna har inte bara varit svårtsorterat. I containrarna har det även funnits sådant som absolut inte ska ligga där - farligt avfall som exempelvis målarfärgsburkar och gamla tv-apparater. Avfall som en som enligt Jonas Andersson, renhållningschef i Nyköpings kommun, skulle ha lämnats till återvinningscentralen i Björshult. Men nu kommer invånarna i Jönåker, Nävekvarn och Stigtomta inte behöva ta sig lika långt med sitt farliga avfall. Det kommer att tas emot på de nya återvinningscentralerna. De kommer att var öppna var fjortonde dag, klockan 14 -19. I Nävekvarn öppnade återvinningscentralen i dag. I Stigtomta öppnar återvinningscentralen på onsdag och i Jönåker öppnar återvinningscentralen onsdagen den 19 februari. Förhoppningen är att även Tystberga ska få en återvinningscentral under 2014.

De nya återvinningscentralerna är ett komplement till de mobila återvinningscentralerna som bland annat finns i centrala Nyköping, Rundtuna och Råby. De har varit ett lyckat initiativ. Den allra största delen av avfallet som lämnats där har gått att återvinna, endast en liten del har hamnat på deponi. Däremot har 30-50 procent avfallet i containrarna hamnat på deponin.

– De mängderna räknar vi nu med att minimera, säger Jonas Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om