Främst rektorer från IV-Nätverk är på besök i Nyköping för att diskutera individuella programmets framtid. Just nu pågår en politisk utredning om IV-programmet och med anledning av den har Fredric Skälstad, politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet, besökt nätverket för att dela med sig av underlaget till förslaget.
För en månad sedan gick skolminister Jan Björklund (FP) ut och sa att IV-programmet skulle läggas ned. Men så drastiskt kommer det antagligen inte att bli enligt regeringens utredare Anita Ferm. Men en rejäl förändring är på gång. Förslaget går ut på att de niondeklassare som inte klarar behörighetskraven till gymnasiet i stället ska gå ett tionde år i grundskolan. Enligt Anita Ferm ska endast en liten andel gå kvar på något som motsvarar IV.
Men de rektorer som samlats i Nyköping vill ha kvar IV-programmet.
– Lägger man ned programmet är gruppen som går där ändå kvar. Och om ingen tar hand om dem är det en grupp som kostar samhället mycket pengar. Därför måste det finnas en plan för dem, säger en av deltagarna i nätverket, Jarl Lovensson, biträdande rektor på mediegymnasiet i Malmö. Han ställer sig kritisk till ett tionde år i grundskolan.
– Det måste finnas en väg tillbaka även efter det. När de är 15–16 år ska allt plötsligt vända. Men det måste finnas ett alternativ även senare, säger han och fortsätter:
– Hur är det med en 16-åring som inte blivit godkänd i många ämnen? Ska den personen gå tillbaka till skolan för ett tionde år i samma skola? Jag tror inte på det.
Han och Björn Littmarck, rektor på Navet Gripenskolan, är eniga om att även om det tionde året skulle förläggas på en ny skola och bli en ny organisation skulle samma problem bestå.
Båda uttrycker oro inför vad som kommer att hända med den individanpassade undervisningen som Navet är uppbyggd kring och som har gjort skolan till en förebild för övriga IV-program i landet. Eleverna delas upp i olika grupper, beroende på om de exempelvis har sociala problem, en diagnos eller är nyanlända flyktingar med behov av extra språkundervisning.
Åsa Weibull, rektor på Frölundagymnasiet, nämner också samarbetet mellan social- och utbildningsnämnden i Nyköping som en intressant lösning för IV-programmet.
– Det verkar glasklart vem som ska jobba med vad, säger hon.
Men om modellen står sig återstår att se.
I oktober ska förslaget vara klart och i början av 2010 blir det klart om beslutet går igenom eller inte.
IV-programmen kan försvinna
Ett tionde år i grundskolan kan komma att ersätta IV-programmet. Rektorer från hela landet samlades i Nyköping för att diskutera programmets framtida öde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!