"Brukarna i boendet utsätts för otillåtna begränsningsåtgärder."
Det skriver Ivo i ett beslut riktat till Nyköpings kommuns vård- och omsorgsnämnd, efter att ha gjort tillsyn vid ett av kommunens LSS-boenden.
I samband med Ivos tillsyn har det bland annat uppdagats att de boende inte har fri tillgång till godis. Det godis som köpts in förvaras i det gemsamma köket och portioneras ut till brukarna på helgerna. "Brukarna får inte äta godis varje dag även om de skulle vilja det", konstaterar Ivo.
En av de boende har fått sina kläder inlåsta, utan att personalen säkerställt att personen tycker att detta är okej. I att annat fall har en sänggrind och rullstolbälte använts för en brukare, utan att samtyckte har inhämtas från den berörda personen.
Verksamheter enligt LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, bygger helt på frivillighet, slår Ivo fast. Därför får begränsningsåtgärder, som att låsa in brukares tillhörigheter eller hindra dem från att äta godis, inte göras utan samtycke från de boende. Även om vissa personer kan ha svårt att lämna ett uttryckligt samtycke, måste personalen försäkra sig om att åtgärder inte görs mot personens vilja.
Personalen måste också dokumentera om och hur samtycke har inhämtats, något som brister på det aktuella LSS-boendet, enligt Ivo. Personalen har berättat att en god man har bestämt att en av de boende inte får äta för mycket godis. Men sådana beslut får varken god man, personal eller någon annan fatta mot brukarens vilja.
Felicia Brännlund är tillförordnad chef för kommunens funktionsstödsomsorg. Enligt henne har man redan vidtagit åtgärder med anledning av Ivo:s beslut.
– Och vi kommer att vidta fler åtgärder för att se till att rutiner finns och efterföljs i verksamheten och att personalen har rätt förutsättningar. Vi kommer också göra utbildningsinsatser om det krävs att säkerställa medbestämmandet och delaktigheten hos brukarna på enheten, säger hon.
En sak som måste förbättras är dokumentationen, enligt Felicia Brännlund. Exakt vilka ytterligare åtgärder som behöver göras ska nu analyseras, enligt henne.
Senast den 30 april ska kommunen lämna en redovisning till Ivo av vad man gjort för att komma till rätta med de problem som påpekats. Om bristerna inte åtgärdas har Ivo möjlighet att förelägga nämnden att genomföra åtgärder.