– Jag har känt det länge, att jag vill driva något eget, säger Jacqueline Billberg.
Efter att ha jobbat i många år som säljare valde Jacqueline, 57, att som hon beskriver det "kasta sig ut".
– Går det åt skogen så får man väl syssla med något annat, men man måste prova. Det känns jätteskönt nu och jag får styra mitt liv. Visst, det blir mindre i plånboken, men det blir en större frihet och ett rikare liv.
I början hade Jacqueline två jobb och för några månader sedan sade hon upp sig. Tillsammans med partnern Kent Möller driver de nu Café Östergården, mellan Aspa och Runtuna, som ett café med försäljning av bland annat tvålar, honung och prydnader. Jacqueline berättar om första gången paret besökte Östergården.
– Jag kände någon samhörighet så fort jag steg ur bilen. Det här stället tog mig med storm.
Jacqueline berättar att de åkte till gården flera gånger och att hon grät varje gång de åkte därifrån. Nu har hon hittat hem.
– Allt har sin tid och ibland kommer saker till en bara. Mina kompisar skrattade efter att vi köpt gården och sa "du kan ju inte baka". Jag har aldrig stått i ett kök så det har varit mycket nytt.
Kent har jobbat som kock tidigare och har blivit lite av en stöttepelare för Jacqueline. Det hade inte gått att ta över gården och bedriva café utan honom, menar hon. Att köpa gård i december 2020, mitt under pandemin, var inget som oroade paret.
– Vi har haft fullt bitvis. Med trädgårdscafé har folk kunnat hålla avstånd, säger Kent.
Köket erbjuder smörgåsar och bakverk, några egentillverkade och några från leverantör. Sedan caféverksamheten drog igång har det rullat på, men det har även varit en utmaning, menar Jacqueline.
– Den första tiden var väldigt stressig. Det var så mycket nytt att lära sig. Utmaningen nu är ekonomin, att det ska gå runt.
Väl inne på cafét blir Jacquelines intresse för inredning påtagligt.
– Jag har bytt lite möbler, men vi har inte gjort mycket renovering. De som ägde gården innan har gjort ett jättefint jobb och vi vill bibehålla det som varit för det är så fantastiskt. Det är väldigt pittoreskt.
I framtiden vill paret utöka verksamheten genom uthyrning av bostäder och klädförsäljning. Något av det bästa med att driva café, enligt Jacqueline, är ljudet från många gäster. Det är något speciellt.
– När jag hör surret från gästerna här inne så blir jag helt varm i hjärtat, säger hon.