"Jag tycker inte att konstverket ska målas över"

Eva Josephson, konst- och utställningsansvarig i Nyköping, ville aldrig att snippmålningen i den nya högstadieskolan
skulle målas om. Trots att hon skrev det i mejl till konstnären.

klotter2.jpg

klotter2.jpg

Foto:

Nyköping2014-01-20 20:49

– Det var en order. Det hade jag aldrig gjort om jag fått bestämma själv, säger hon.

Men vem ordern kommer ifrån vill hon inte tala om.

Nyheten att kommunen beslutat att måla över den 12 kvadratmeter stora väggmålningen, föreställande en snippa, i Nyköpings nya högstadium har fått stort genomslag. Den har publicerats i flera rikstäckande tidningar. Nyheten tog fart under fredag eftermiddag då konstnären Carolina Falkholt, i ett mejl från Eva Josephons ombeddes att ändra målningen till något mer subtilt. Strax därefter berättar kommunen på sin hemsida att målningen inte ska vara kvar. Eva Josephson har inte varit delaktig i beslutet att måla över snippmålningen. Det fattades av Cajsa Widqvist, barn- och ungdomsnämndens ordförande, (S), och divisionschefen Krister Petterson. Eva Josephson tycker att beslutet fattades för snabbt.

– Jag tycker inte att konstverket ska målas över. Det är min privata uppfattning. Jag tycker att man kunde sovit på saken. Jag tycker att man kan fråga de som ska gå skolan eller Nyköpingsborna, säger hon.

Många SN-läsare har reagerat starkt på kommunens beslut att måla över konstnären Carolina Falkholts väggmålning.

På SN:s mediesajt, i sociala medier och på bloggar, har röster höjts för att målningen ska få vara kvar. På SN:s mediesajt, har läsarna kunnat svara på frågan " Vad tycker du, ska målningen vara kvar?". Klockan 20.00, under måndagen, hade 1532 personer besvarat frågan, 78 procent hade svarat ja.

– Jag är såklart glad att så många reagerat och protesterat mot kommunens felaktiga beslut, säger Carolina Falkholt.

Att så många protesterat mot att målningen ska målas över tror Carolina Falkholt beror på det finns något oerhört provocerande med den här typen av maktutövning som resulterar i att ett konstverk förstörs och censureras.

– Kommunen förstärker bara, genom sitt agerande att fittan är något problematiskt och skamligt och att dessa frågor bör diskuteras lite lagom lågmält, säger hon.

Carolina Falkholt tycker att Nyköpings kommun istället borde låta sig inspireras av Halmstad. Där har konstnären gjort ett likande verk på Söndrumsskolan. Målningen debatterades även där flitigt i media. Men skolans rektor tog det hela med ro. Varken lärare eller elever reagerade negativt på målningen och den används pedagogiskt för att bland annat diskutera könsroller och yttrandefrihet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om