Årets älgjakt i Sörmland börjar den 12 oktober.
Det blir en älgjakt som på många håll kommer att se annorlunda ut än vanligt. Vissa jaktlag kommer inte att bedriva någon jakt alls, andra kommer bara att tillåta skjutning av kalvar. Tjurar och kor sparas för framtiden.
De djur som fälls ska undersökas noga. De ska vägas, mätas och granskas. Personal från Veterinärmedicinska anstalten kommer att ge sig ut i skogarna för att ta diverse prover på de älgar som skjuts.
Göran Bergqvist är klövviltskonsulent på Svenska Jägareförbundet på Öster-Malma utanför Nyköping. Han är klart orolig för älgstammen.
– Absolut. Under en längre tid har jag och andra kunnat se att djuren blivit mindre och mer magra. Nu har vi också sett att det inte föds alls så många kalvar som man borde ha kunnat räkna med. Vi måste ta reda på varför.
I början av januari i år märktes 25 älgar inom Öster-Malmas jaktvårdsområde. Genom märkningen kan man lära sig mer om hur älgen lever.
Men märkningen har nu också visat att bara sju av de 20 älgkor som märktes har fått några kalvar i år.
Hur lång tid det kommer att ta innan prover och analyser kan förklara vad som skett med de sörmländska älgarna kan ingen svara på idag.
I papperstidningen lördag 15 augusti: Flera orsaker möjliga
Jakten ger svar på varför älgarna mår dåligt
Den sörmländska älgstammen mår dåligt. Djuren är små och magra och förökar sig inte som de ska. Nu drar ett forskningsprojekt igång för att ta reda på orsakerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!