Jenny, 40, bytte brandbil mot ambulanssjukvård

För Jenny Nilsson, 40, ledde arbetet som deltidsbrandman till ett helt nytt yrke som ambulanssjuksköterska. 


Jenny Nilsson insåg att hon ville arbeta med sjukvård efter att ha gått en introduktionskurs hos räddningstjänsten.

Jenny Nilsson insåg att hon ville arbeta med sjukvård efter att ha gått en introduktionskurs hos räddningstjänsten.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-03-08 06:43

– Egentligen började jag på räddningstjänsten för att jag har en son som vid ett tillfälle blev allvarligt sjuk och då insåg jag att jag inte ens kunde hjärt-lungräddning, säger Jenny Nilsson.

Sonen mår i dag bra, men för Jenny Nilsson ledde händelsen till att hon för omkring tio år sedan sökte sig till räddningstjänsten, gick en treveckorsutbildning och blev deltidsbrandman i Nävekvarn.

Den korta introduktion i sjukvård som gavs under utbildningen gav mersmak, och Jenny Nilsson valde så småningom att utbilda sig till sjuksköterska och sedan till ambulansspecialistsjuksköterska. Hon arbetar i dag på ambulansen i Nyköping. 

– Så jag har räddningstjänsten att tacka för vad jag jobbar med i dag, säger hon.

Brandman är ett mansdominerat yrke, och Sörmlandskustens räddningstjänst arbetar aktivt med att försöka locka fler kvinnor. Fler kvinnor än män lämnar också yrket efter att de väl blivit brandmän. 

För Jenny Nilsson var det praktiska skäl som låg bakom att hon slutade som deltidsbrandman. Hon flyttade till en bostad som ligger för långt från Nävekvarn för att hon ska kunna vara på plats tillräckligt snabbt vid larm. Hon är dock kvar i räddningstjänsten som frivillig brandman, i Nävekvarns brandvärn.

undefined
Jenny Nilsson kände sig välkommen i Sörmlandskustens räddningstjänst, men insåg att hon helst ville jobba med sjukvård.

Jenny Nilsson säger att det gått bra att jobba som kvinna i räddningstjänsten, men att det samtidigt kan vara fysiskt utmanande att vara tjej i yrket.

Att inte vara lika fysiskt stark som sina manliga kollegor kräver att man hittar andra sätt att lösa uppgiften. Jenny Nilsson menar också att det finns olika arbetsuppgifter och i team kan män och kvinnor komplettera varandra – när arbetsklimatet tillåter det.

– Jag är ganska liten, och till exempel i trånga utrymmen ser jag detta som en fördel, då passar det bättre att jag kliver in. Jag körde lastbil redan innan jag började som deltidsbrandman och visst har det hänt att jag har fått frågan om jag verkligen når ner till pedalerna i brandbilen, säger Jenny Nilsson. 

– Jag kan bjuda på den kommentaren för jag vet vad jag klarar av och jag känner mig trygg i det. 

Hon framhåller att hon blivit väl behandlad i räddningstjänsten och hon rekommenderar andra kvinnor att söka sig dit om man är nyfiken på yrket.

– Min uppfattning är att man är väldigt välkommen som tjej till Sörmlandskustens räddningstjänst.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!