— Madeleine Jönsson har den 19 juli 2013 misshandlat Maria Widebeck genom att slå ett knytnävsslag mot ansiktet. Misshandeln har orsakat smärta och blåmärke, säger åklagaren och inleder huvudförhandlingen av dagens rättegång.
Det är allvarliga anklagelser som Madeleine Jönsson ådragit sig. Lyckligtvis är de inte sanna, utan del i ett fiktivt rättegångsspel som Nyköpings tingsrätt anordnade under lördagsförmiddagen. I verkligheten arbetar hon som tingsnotarie på Nyköpings tingsrätt. Spelets målsägande, Maria Widebeck, är annars rådman vid Nyköpings tingsrätt.
— Madeleine förnekar brott, säger försvaret, som spelas av tingsnotarien Gabriel Örün.
Projektet går under namnet Öppen domstol och är en nationell satsning som syftar till att öka Sveriges Domstolars tillgänglighet och öppenhet mot allmänheten. Man hoppas även kunna höja kunskapen kring domstolarnas verksamhet. Verktyget för detta är ett slags rollspel där tingsrättens medarbetare spelar upp en så verklighetstrogen rättegång som möjlighet.
— Vi spelar upp ett påhittat spel som ligger väldigt nära verkligheten. Vi följer ett manus, kanske inte slaviskt men det är ett generellt upplägg, förklarar Ingrid Andersson, rådman vid Nyköpings tingsrätt, innan rättegångsspelet sätter igång.
Det var ett lyckat projekt som genererade stort intresse i Nyköping. Magnus Widebeck, lagman på Nyköpings tingsrätt, var nöjd.
— Vi har haft en spelad rättegång varje halvtimme från 11.15 och framåt. Det har hittills blivit sju spelade rättegångar med drygt 30 åhörarplatser. De har i princip varit fulla varje gång, säger han.
Enligt Magnus Widebeck är allmänhetens kunskap kring rättegångsprocesser relativt dålig och behöver förbättras. Uppslutningen under lördagen visade dock att intresset finns.
— Besökarna har varit positiva, de uppskattar initiativet och möjligheten att få ställa frågor, förklarar han.
Hur gick det för Madeleine Jönssons tilltalade alter ego då? Jodå, hon åkte dit för misshandel. Fängelse slapp hon men både samhällstjänst och böter väntar.