Misstänkt 18-åring häktad – mannen nekar till brott

Den 18-åringen som misstänks ha utlöst sprängladdningen i Stenkulla tidigare i veckan har häktats med hårda restriktioner. Själv nekar han till brott.

Stängda dörrar på rättegång

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2025-01-17 11:29

Det står klart efter fredagens förhandling i Nyköpings tingsrätt. Den inledande delen av förhandlingen var öppen för allmänheten.

18-åringen, iklädd häktets gröna kläder, fördes in i salen tillsammans med advokaten Felix Nelson. Tonåringen visade inga tydliga reaktioner när rättens ordförande läste upp brottsmisstankarna: Grov allmänfarlig ödeläggelse, och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Den misstänkte nekar till brott och bestridde häktningen. Så mycket framgick innan det blev stängda dörrar inför den fortsatta förhandlingen.

Tingsrätten har nu beslutat att mannen ska häktas och efter önskemål från åklagaren får han sitta i häktet under hårda restriktioner. Han får bland annat inte sitta med andra intagna, ta emot besök eller ta del av någon form av mediarapportering.

Felix Nelson var 18-åringens advokat under häktningen. Varför hans klient befann sig i Stenkulla kommenterar han inte i nuläget.

– Det kan jag inte svara på eftersom det omfattas av sekretess. Det jag kan säga är det som sagts inför öppen ridå, att han förnekar brott och bestrider häktningen, säger Nelson.

undefined
Felix Nelson var 18-åringens advokat under häktningen.
undefined
Adolf Moberg Oleszkiewicz, åklagare

Åtal ska vara väckt om fyra veckor.

På tingsrättens initiativ ska även en liten sinnesundersökning (se faktaruta) genomföras.

– Tingsrätten har begärt det, sedan kan den påkallas av olika skäl. Det är inte jätteovanligt att det sker, säger Felix Nelson.

Han fortsätter:

– Om jag uttalar mig rent generellt så kan personer reagera väldigt olika på att en sån här undersökning görs. En vill det inte alls medans andra kan känna att det är skönt, att man behöver hjälp och att det finns omständigheter som ligger bakom att man gör knasiga saker.

Adolf Moberg Oleszkiewicz är åklagare i målet, han säger också att det inte är ovanligt med sinnesundersökningar av misstänkta i den här typen av fall.

undefined
Adolf Moberg Oleszkiewicz, åklagare
undefined
Det var på tisdagskvällen som något exploderade i Stenkulla.

– Inte när det gäller grova brott. Tingsrätten är angelägen om att utreda alla omständigheter som kan vara av betydelse för påföljdsfrågan. Skulle det visa sig att en person lider av en allvarligt psykisk störning kan det föreligga fängelseförbud. Det är därför man ser till att utreda den här frågan, säger Moberg Oleszkiewicz.

Och tillägger:

– Jag tror att jag förstår varför tingsrättens ordförande förde det på tal i det här fallet, men du får fråga honom om orsaken.

Paragraf 7-undersökning

När domstolen anser att en brottsmisstänkt persons psykiska tillstånd bör undersökas begär den oftast en paragraf 7-undersökning, eller liten sinnesundersökning i mer vardagligt språk, som ett första steg. 

Undersökningen genomförs av en specialist i rättspsykiatri 

Det är en screeningundersökning främst för att bedöma om det finns behov av att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning som är en mer omfattande utredning.

Om en person begår ett brott som kan leda till fängelsestraff kan domstolen döma till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse om personen hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och har behov av rättspsykiatrisk vård. (Källa: Rättsmedicinalverket).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!