Kallt bryggkaffe allt hetare – latte går bort

Trenden att brygga kaffe fortsätter att växa. Men nu vill kunderna också dricka bättre kaffesorter och veta bönornas ursprung. Latte har sett sina bästa dagar – allt fler väljer bort mjölken. Och i sommar blir is i kaffe den hetaste trenden.

Nyköping2016-02-25 10:01
<p>Det spår Johan Damgaard, grundare till kafferosteriet Johan & Nyström. Han är en kaffeälskare med totalkoll på kaffetrender. Förra veckan befann han sig i Berlin för att spana in de senaste.</p><p>– Trendmässigt är det faktiskt så att Sverige ligger före resten av Europa. Det fanns inget nytt i Berlin. USA är trendsättare, sen tar det något år innan det kommer till Sverige, sedan Tyskland och sist Finland.</p><p>I Sverige märks att lattetrenden inte längre tilltalar den stora massan. Det beror antagligen på dagens hälsotrend, tror Johan.</p><p>– Tack vare fitnessvågen har folk blivit mer medvetna om att man inte kan hinka i sig en liter mjölk om dagen. Alla tränar och tänker på vad man stoppar i sig. Då vill man också dricka bra kaffe utan mjölk. Men jag kan själv njuta av en latte på lördagsmorgonen.</p><p>I sommar kommer många kaféer att ha iskaffe på menyn och om det kalla kaffet görs på riktigt sätt ska det inte innehålla varken socker eller mjölk, menar Johan.</p><p>– Sommarens stora trend blir cold brew coffee, kallbryggt kaffe. Det har visserligen funnits ganska länge i form av koncentrat och söta konserverade produkter. Men det krävs ett bra specialkaffe för att det ska smaka gott utan socker och mjölk.</p><p>I takt med att fler väljer fina och bra kaffesorter har även en ny marknad uppstått – bryggare av bättre kvalité. Men för den som inte vill lägga 4 000 till 5 000 kronor på en ny bryggare finns ett enkelt och gammal sätt att få gott kaffe.</p><p>– Viktigast är att man mal bönorna själv. Sen funkar det bra med en melitta-tratt med filter, kokhett vatten och en termos som kaffet kan droppa ned i. Så gjorde jag när jag flyttade för ett tag sedan och bryggaren var nerpackad.</p><p>Att fråga var de godaste bönorna växer är lika dumt som att fråga i vilket land som den bästa musiken finns. Men den svenska marknaden gillar bönor från Brasilien.</p><p>– Deras kaffe är sött, fylligt och inte så hög syra. Mina personliga favorit är lite syrligare och fruktigare sorter och de kommer från till exempel Etiopien och Kenya. Men är man inte van att dricka specialkaffe så tycker många att det smakar lite som te i karaktären.</p><p>På Hellmanska gården i Nyköping finns en egen rost som görs speciellt för gården. Den heter "Hellmans blandning" och är en storsäljare.</p><p>Cecilia Ekberg, vd och ägare till Hellmanska gården, jobbar på kaféet och vet vad kunderna helst dricker.</p><p>– Vi säljer mest av vår egen mörkrostade blandning som vi ofta får beröm för. Det har mer karaktär än annat kaffe. Ursprunget är viktigt för många och vi har en skylt vid kaffemaskinen som talar om vilka bönor som ingår i blandningen.</p><p>Även på Hellmans är lattekaffet inte lika populärt som tidigare år.</p><p>– Nu är det vanligare att ta en cappuccino än kaffe latte. Man vill inte dricka hur mycket mjölk som helst. Och de som vill ha mjölk väljer hellre soyamjölk. En nyhet hos oss, när det gäller mjölk, är att vi nyligen har inlett ett samarbete med Järna mjölk som är ett lokalt nytt mejeri.</p><p>Men Cecilia dricker sitt kaffe utan mjölk och är kaféets rostblandning trogen.</p><p>– Jag älskar mörkrostat bryggkaffe och vill ha mycket kaffe när jag dricker.</p><p><a href="/polopoly/CM/1.3854360" polopoly:contentid="1.3854360">Enkät:&#160;Vilket kaffe föredrar du?</a></p>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om