Granbarkborren gjorde ett rejält framträdande förra sommaren då en extrem torka rådda över hela landet. Många granar föll då offer för den hungriga lilla insekten som blev en symbol av skräck för många skogsägare. Trots en fuktigare och kyligare sommar har barkborren lyckats med en andravåg även detta år.
– Granbarkborren trivdes väldigt bra förra året i och med torkan, detta påverkar naturligtvis också Nyköpings kommuns skogsinnehav idag, berättar Hans Welff.
Just nu pågår ett gallringsarbete kring Nyköpingsområdet, ett såkallat "sök och plock" arbete som går ut på att hitta skadade träd för att sedan ta bort dem och på så sätt eliminerar de skadliga insekterna från skogen.
– Arbetet är påbörjat och vi letar för fullt efter skadad skog runt kommunens skogsinnehav. Det har också kommit in tips från boende i kommunen som vi också följt upp, men det är ett tidsödande och dyrt arbete som säkert kommer fortsätta även nästa vår, berättar Hans Welff och hoppas på en kallare och blötare sommar nästa år för skogens skull.
Som skogsägare är det också viktigt att vara uppmärksam ifall ens egna träd har angripits, Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på insekter berättar vad du bör hålla utkik efter samt göra.
– Det är väldigt viktigt att skogsägaren regelbundet tittar över sin skog. De färska angreppen finns i de flesta fall nära de träd som angreps i maj och juni. Hittar man rödbrunt gnagmjöl under granar med grön krona, då gäller det att avverka och få ut träden så fort som möjligt, säger Gunnar Isacsson.