– Men det var för att det hade blivit parkeringsförbud på gatan, där jag har stått vid flera tidigare tillfällen, säger han.
Karl-Åke Gunnarsson bor i Husby-Oppunda utanför Nyköping och hade i början på november en tid hos tandläkaren på Östra Storgatan. Han tog den vanliga vägen från hemmet ner till Öster via Brunnsgatan.
– Jag brukar parkera på S:t Annegatan, på den lilla stumpen nere vid ån och det har inte vara några problem tidigare, säger han.
Men den här gången började problemen när han skulle betala avgiften i parkeringsautomaten.
– Det gick inte att betala i automaten och så hade jag ju en tid hos tandläkaren. 'Din tid är nu och jag har ingen mer tid idag', sa tandläkaren till mig då, säger han.
Medan Karl-Åke Gunnarsson gick mot kliniken ringde han till kommunen för att berätta att automaten är trasig.
– Då sa tjejen som jag pratade med att jag var tvungen att gå till en annan automat som fungerade. Men jag hade ju inte den tiden så jag chansade, fanns inget annat att göra, säger han.
Efter tandläkarbesöket satt det en böteslapp på 800 kronor på vindrutan.
– Jag åkte direkt ner till polisen och överklagade på plats, säger han.
Efter ett tag dök det upp ett brev från polisen hemma hos Karl-Åke Gunnarsson. Det var en påminnelse att betala parkeringsavgiften. Men det som förvånade honom var anledningen till böterna.
– Det var inte för att jag inte betalt, utan för att det var parkeringsförbud på just den platsen. Men det finns inga skyltar som säger det. Jag har åkt runt och letat men hittar inget och varför har man ändrat reglerna? Det har ju gått bra förut, säger han.
Johan Rubin, gatuchef i Nyköpings kommun, förklarar att det råder ett så kallat parkeringsförbud i zon, områdesförbud, i stora delar av centrala Nyköping. Man får inte parkera där det inte är en anvisad p-plats.
– De är alltid utmärkta med en skylt eller så är de uppmålade, säger han och fortsätter:
– Man kan säga att de centrala delarna av Nyköping är en zon och när du åker in i zonen finns det skyltar som visar att du åker in i ett område där det råder parkeringsförbud. Förutom där det finns anvisade parkeringar.
Områdesskyltar finns på olika platser, ofta på vägar som leder in till centrum, bland annat på Brunnsgatan, Arnöleden och Hamnvägen.
Förändringen på S:t Annegatan började gälla den 1 juni 2023 och beror enligt Johan Rubin på att det varit problem med framkomligheten.
– Det är ju en vändplan längst ner och det kommer en del större fordon som ska vända där. Men i en stad är trafikmiljön levande och det uppstår förändringar hela tiden. Man bör vara uppmärksam på vilka bestämmelser som gäller på platsen, säger han.
Kommunen vet inte hur många trafikanter som fått böter sedan de nya reglerna började gälla. Men de känner till att det är ett antal personer.
Under året har kommunen genomfört 140 förändringar i form av publicerade ändringar av lokala trafikföreskrifter. Dessa föreskrifter innebär en förändring i trafikmiljön, exempelvis var det är tillåtet att parkera, ändring av hastighet eller vilken typ av fordon som kan framföras. Cirka 45 av dessa gäller förändringar på Östra Storgatan.
Karl-Åke Gunnarsson förstår resonemanget, men är ändå inte helt nöjd.
– Jag kommer bestrida mina böter för att det är så dumt upplagt. Man hade i god tid kunnat förvarnat om att parkeringen skulle upphöra, säger han.