Siffrorna om hemlösa kommer från socialtjänsten, kriminalvården, Träffpunkten och Verdandi under en stickprovsvecka i mars 2016. Resultatet visar att antalet kvinnor som är akut hemlösa ökar. Allt fler bor i akuta lösningar som jourboende eller några nätter på vandrarhem medan färre människor sover utomhus. Marjo Gustafsson, ordförande i socialnämnden medger att det finns brister i skyddsnätet men att många inte heller vill ha någon kontakt med socialen:
– Många människor vill inte ha någon hjälp från oss eller överhuvudtaget. Det kan handla om psykisk sjukdom. Vi tror därför på samarbeten med landstinget och andra frivilliga krafter.
Finns det inte en risk att ansvarsfrågan faller mellan stolarna?
– Nej, vi jobbar hårdare än någonsin med att motverka hemlöshet. Vi har exempelvis anställt uppsökare som jobbar med att hitta hemlösa eller personer som riskerar att bli det.
Vilken konkret hjälp som uppsökare kan ge vet inte socialnämndens ordförande utan hänvisar till "produktionen". Men hon betonar att kommunen jobbar hårt på att skaffa fram fler bostäder.
Är det allmännyttan som ska stå för bostäder?
– Det är även privatvärdar som tillfrågas. Men det är klart att allmännyttan har ett särskilt socialt ansvar.
Kartläggningen av hemlösa gäller Nyköpingsbor över 18 år. EU-immigranter och asylsökande har inte räknats med i kartläggningen.
– Jag tror att mörkertalet kan vara stort, medger socialnämndens ordförande.
Trebarnspappan Mattias Dahlström är en av dem som vet vad det innebär att vara hemlös. Efter en skilsmässa flyttade han tillbaka till Nyköping i september 2015. Han jobbar som anläggare men har betalningsanmärkning vilket innebär svårigheter att få ett hyreskontrakt.
– Jag tvingades bo i en bil och försummade mina barn eftersom dom inte kunde komma och bo hos mig. Dessutom dröjde det till mars i år innan jag överhuvudtaget fick en handläggare på soc, berättar Mattias Dahlström.
Nu under sommaren hyr han en stuga utanför Nyköping. Dessutom fick han för en vecka sedan ett socialt kontrakt.
– Sarah säger att det är jättebra. Jag vet bara att jag kan tacka kyrkan, som fått soc att ställa upp som borgenär, vilket innebär att jag kan få en lägenhet. Men när vet jag inte, eftersom det är bostadskö som gäller.
Socionomen Sarah Blomberg, som arbetar med diakoni i Nyköping församling har hjälpt Mattias. Hon slutade jobba inom socialtjänsten för att hjälpa människor med exempelvis kommunkontakter. Något som kan vara svårt med ständigt nya handläggare, telefontider men även allmän okunskap, menar hon.
– Jag kan vara behjälplig med vilka fonder som finns, vilka rättigheter dom har och med biståndsansökningar. Många tycker även att det är skönt att slippa kontakter med myndighetspersoner.
– Min uppfattning är att det är svårt att få till tillfälligt boende. Dels på grund av att socialtjänsten inte gärna beviljar bistånd till det men även för att exempelvis vandrarhem inte så gärna hyr ut rum till socialtjänsten.
Förr var det oftast missbrukare som blev hemlösa. Idag drabbar det alla kategorier - unga, barnfamiljer, nyanlända och ensamstående.
– Det kan räcka med att bli arbetslös eller missa en räkning för att man i dag ska bli hemlös. Något som innebär ett stort själsligt lidande, säger Sarah Blomberg.