Katten var för fet – beordras viktminskningsplan

En kattägare i Nyköping har ålagts att hjälpa sin katt att gå ner i vikt. Länsstyrelsen ger ägaren två veckor att uppsöka veterinär för att ta fram en diet åt katten.

Katten på bilden är inte den som nämns i artikeln.

Katten på bilden är inte den som nämns i artikeln.

Foto: Birgitta Nilsson/TT

Nyköping2024-10-14 10:43

Efter anmälningar om eventuella missförhållanden gjorde djurskyddsinspektörer från Länsstyrelsen besök hos ägaren i våras. 

I lägenheten fann man en korpulent hankatt, som vid en så kallad "hullbedömning" bedömdes ha åtta "hullpoäng" av nio möjliga. Det rekommenderade värdet är fem på den niogradiga skalan.

Länsstyrelsen bedömde katten som "kraftigt överviktig", utan skönjbar midja och med fettansamlingar över hela kroppen. Han vägde över tio kilo, och inspektörerna fann också torkad avföring i pälsen.

Ägaren besökte några veckor därpå veterinär, och en diet för katten togs fram. Han gick ner ett kilo i vikt, men enligt Länsstyrelsen slutade katten under sommaren matas med bantningsfodret, då ägaren uppgett att det "tagit slut".

undefined
Katten hade fått vanlig kattmat, inte den som veterinär ordinerat. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Länsstyrelsen gjorde ytterligare en kontroll i början av augusti, efter att ägaren inte tagit katten till veterinären för uppföljning. 

Då hade katten återigen gått upp i vikt, och matades enligt inspektörerna inte med det foder som veterinären ordinerat. Även vid detta besök hade katten torkad avföring i pälsen. Ägaren uppgav att anledningen till att katten inte tagits till veterinären var att han inte fått plats i sin fraktbur.

Inom två veckor ska katten ha varit hos veterinär för att få en ny viktminskningsplan, och vad gäller avföringen i pälsen ges ägaren en vecka att ta bort den.

Så säger djurskyddslagen

Lagen syftar till att säkerställa ett gott djurskydd och främja en god djurvälfärd och respekt för djur.

Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten som är av god kvalitet. Foder, vatten och utfodringsrutiner ska anpassas efter djurets behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!