Efter nyår lämnar Kent Pettersson över ordförandeklubban och återgår till sitt tidigare jobb som lärare på Nyköpings gymnasium, på deltid. Kent Pettersson har varit heltidspolitiker den senaste mandatperioden och lämnar efter en tuff period.
– Det har varit ett tungt uppdrag, vilket har bidragit till att jag fattat beslut att inte ingå i den nämnden, säger han.
Det är framför allt medieuppmärksamheten som tyngt Kent Pettersson.
– Det har blivit tung negativ uppmärksamhet mot skolan och den har varit jobbigt att hantera, säger han.
Kent Pettersson vill inte gå in i detalj vad han syftar på men klart är att Nyköpings skolor har figurerat i media under de senaste åren.
Det har handlat om mögelproblematik på både Nyköpings högstadiums enhet Omega och tidigare gymnasieskolan Tessinskolan. Kritiken var stundtals hård från elever, föräldrar och lärare mot politikerna.
Under förra läsåret inträffande dessutom ett flertal anlagda bränder på Nyköpings högstadiums toaletter, som väckte irritation från flera håll och krav på bättre säkerhet. Tystberga skola hotades dessutom med miljonvite efter att Skolinspektionen slog fast att det fanns "mycket omfattande och allvarliga brister" i undervisningen på skolan.
Samtidigt har Nyköpings högstadium fått positiv medial uppmärksamhet i sitt försök att bryta segregationen i Nyköping – Nyköpingsmodellen – där varje klass blandas utifrån social bakgrund, härkomst och kön. Skolan har fått ta emot 2016 års jämlikhetspris och prisades också av The Innovation of Politics Institute i Österrike.
Inför den nya mandatperioden är tanken att nämnder ska göras om. Bland annat flyttar gymnasieskolan från sin nuvarande nämnd utbildnings- arbetsmarknads- och integrationsnämnden (UAIN) in i BUN och miljönämnden läggs ner.
Kent Pettersson tror att den nya ordföranden, för den mer renodlade skolnämnden, kommer att få utmaningar med likvärdighetsproblem framöver. Alla elever har rätt till hög kvalitet på sin utbildning.
– Men den är svår att göra något åt eftersom det är en marknadsstyrd skola, säger han och ser även lärarbristen som ett hot.
Skolans uppdrag att kompensera för skillnader i elevers förutsättningar lyfts ofta som en viktig del i arbetet för likvärdiga skolor.
Posten som ordförande i barn- och ungdomsnämnden (BUN) kommer i stället att gå till Centerpartiet, erfar SN.