Låter det rörigt? Inte alls, egentligen.
Kicki Andersson började som lärling på Österbergs tryckeri 1987. Ett företag med anor. Det har funnits sedan SN:s start 1893 och Gustaf Österberg, tidningens chefredaktör, döpte om tryckeriet 1917.
Kicki Andersson har sedan sin start sett nya ägare komma och gå, nya tekniker likaså.
– Jag minns att jag fick avbryta min mammaledighet 1992 för att gå en digitaliseringskurs i Kalmar. Mitt jobb har ju utvecklats något kopiöst. Jag har gått ifrån att vara layoutare och jobba grafiskt, till att jobba med projektledning och försäljning. Så mig blir man inte av med, berättar hon.
Vi sitter på det nya kontoret på Arnö. Stockholmsvägen, som länge var Österbergs tryckeri hem, har bytts mot Finntorpsvägen. Snett mitt emot finns det nya tryckeriet. De stora tryckpressarnas tid är förbi, här finns bara digitaliserade apparater och lager.
– Vad många inte vet är att vi sedan många år har ett lager åt SSAB. Vi har en webbshop för anställda och kunder med bland annat broschyrer och affischer. När de behöver något, någonstans i hela världen, kontaktar de oss så fixar vi det, säger hon.
2020 berättade SN att Österbergs tryckeri skulle läggas ned. NTM, SN:s ägare, ville sälja men det var få köpare.
– Det fanns många intressenter som ville ta över tryckeriet till en början, eftersom vi hade ett gediget kundregister. Men 2020 så drabbade pandemin även oss. Spekulanterna drog sig ur, de vågade inte satsa, säger Kicki Andersson.
Några månader senare hade dock NTM hittat en köpare i Karlshamn. Kicki Andersson kunde pusta ut. Företaget och jobbet var räddat. Nästan exakt fyra år senare sa hon upp sig.
– Ägaren var en äldre man av den gamla skolan. Han hade inte de visioner inför framtiden som jag hade. Då dök Hampus Hulting upp, ung och med ett litet lokalt företag. Så jag tvekade inte en sekund att jag skulle börja jobba här. Jag är lite av lokalpatriot också och att ha tryckeri och ägare 40 mil härifrån är inte optimalt.
Sålde den tidigare ägaren tryckeriet till er?
– Nej, jag och min kollega sa upp oss och så var det upp till kunderna om de ville följa med. 95 procent har gjort det. Det bevisar att min tro på det lokala stämmer.
Eftersom den tidigare ägaren inte var intresserad av att ta med sig organisationsnummer och namn från det gamla tryckeriet har man lyckats rädda namnet kvar också.
– Men inte bysten av Gustaf Österberg. Den finns fortfarande i den gamla lokalen. Det är det enda jag inte lyckats rädda, säger Kicki Andersson.
För Hampus Hulting och Sörmlands service och event betyder tryckeriet att man nu kan erbjuda kunderna en hel produkt.
– Vi sysslar också med företagsprofilering och har en tryckpress, men vi trycker mer på kläder. Vi har handlat av varandra tidigare, nu är vi under samma tak. Vi är mer ett komplett tryckeri, säger han.
Det har krävts en del investeringar, runt en halv miljon kronor räknar Hampus Hulting.
– Men jag såg bara möjligheter och det har slagit ut väldigt väl.
Var för sig hade de kanske inte klarat sig så bra, erkänner de.
– Tillsammans är vi starkare, säger Kicki Andersson.
Hur ser ni på framtiden?
– Har man jobbat så länge som jag gjort så har man ett kontaktnät vad gäller kunder och leverantörer och det är A och O. Ta Bodyshop, som konkade i våras, nu för en månad sedan så redde allt ut sig och de kontaktade mig. Så nu har jag hjälpt dem med saker till jul, som vi visserligen inte kan producera här men jag har underleverantörer som fixar det, säger Kicki Andersson
Offsettryckning, som tidningar och böcker, kommer att finnas kvar ett tag till tror båda, men det krävs stora upplagor för att det ska löna sig.
– Jag med min kundstock behövde någon som inte var rädd för att utvecklas. Har man stora kunder som SSAB och bankerna så har de krav. De vill inte stå och stampa i samma spår utan de vill vidare och utvecklas. De vill ha bättre och snabbare lösningar, säger Kicki Andersson.
Företaget har nu nio heltidsanställda och en handfull på halvtid och timmar. Och båda affärspartnerna tror på framtiden.
Så Österbergs kommer att leva vidare ett tag till?
– Är man en fajter så är man en fajter. Vi går inte ned för räkning riktigt än, säger hon skrattande.