Kladdig kväll födde idé – tjejerna tog hjälp av pizzakungen

Det skulle bli en mysig pizzakväll men förvandlades till ett degkaos. Ur kladdet föddes en ide: pizzabullen. Nu har de fyra gymnasietjejerna inlett ett samarbete med Nyköpings pizzakung.

Här får du bästa tipset till pizzabullen

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-10-04 11:43

Nyheten i korthet

  • Fyra gymnasietjejer från Nyköping har lanserat ett UF-företag, Schyssta bullar, som säljer djupfryst pizzadeg i form av "pizzabullar".
  • Idén uppstod under en misslyckad pizzakväll och har nu utvecklats till ett samarbete med Tony Gerasovski, vd för Foodster som tillverkar Tonys pizza.
  • Tjejerna planerar att sälja pizzabullarna via sin hemsida och genom samarbete med olika klasser och idrottsföreningar, som kan sälja pizzabullarna mot provision.

På köksbänken ligger runda bollar. Till färgen ser det ut som degklumpar – men den som känner på bollarna riskerar att bli förvånad. Degklumparna är nämligen stenhårda och iskalla.

– De är djupfrysta. Men låter man pizzabullen ligga framme i 6,5 timme får man perfekt pizzadeg. Då har den tinat och jäst färdigt, berättar Maja Ekström, Alma Kusgård, Fanny Gustafsson och Filippa Karlsson.

De fyra tjejerna, mellan 17 och 18 år, går på Enskilda gymnasiet och driver UF-företaget Schyssta bullar, som i dagarna har börjat sälja de unika pizzabullarna till privatpersoner i Nyköping och Oxelösund.

undefined
När tjejerna berättade om sin idé för Tony Gerasovski, som driver pizzafabriken i Nyköping, tände han på en gång. "Klockrent", säger han.
undefined
När degen har tinat och jäst färdigt är det bara att knåda ut den.

Pizzasugna som vill skapa sin egen pizza i hemmets lugna vrå slipper att kladda med deg, berättar tjejerna. I stället är det bara att ta fram pizzabullen ur frysen.

Det fina med att sälja just djupfryst pizzadeg är att det inte behövs tillsatser, förklarar de.

– De färska pizzadegar som finns i affärerna innehåller tillsatser. Våra frysta pizzabullar behöver inget sådant, säger Filippa Karlsson.

Men snabbmat anses vara ett problem?

– Vi tycker inte att det är snabbmat. Pizzabullar är ett tillsatsfritt alternativ för de som inte vill göra en egen pizzadeg.

Idén föddes under en tjejkväll i juli. De fyra skolkamraterna skulle ha det mysigt och mumsa nutellapizza hemma hos Fanny Gustafsson. 

Det gick så där.

– Det blev ett degkaos och pizzan blev inte klar på flera timmar. Det var när vi efteråt satt och pratade om kladdet som idén föddes.

undefined
Pizzabullarna säljs djupfrysta. Då behövs inga tillsatser i form av bakhjälpmedel och andra substanser, säger tjejerna bakom UF-företaget Schyssta bullar.
undefined
Pizzabullarna är stenhårda och iskalla när de säljs till privatpersoner i Nyköping och Oxelösund.

Då gick tankarna aldrig så långt som till att starta ett UF-företag. Men Fanny Gustafsson kunde inte släppa idén. Lite i smyg tog hon kontakt med Tony Gerasovski, vd för Foodster, som tillverkar Tonys pizza i en fabrik på Idbäcken.

Han tände omedelbart på tjejernas idé.

– Klockrent. I dag är det många som köper en degklump på någon pizzeria. Vad jag vet är tjejerna först ut i Sverige med att sälja en sådan här produkt till privatpersoner, säger Tony Gerasovski.

De pizzabullar som Schyssta bullar säljer tillverkas på pizzafabriken i Nyköping. Förutom att tjejerna säljer via UF-företagets hemsida är tanken att de ska samarbeta med olika klasser och idrottsföreningar, som kan sälja produkten mot provision.

Kommer det att fungera?

– Absolut. Vem gillar inte pizza liksom?, säger Filippa Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!