Kläder i läder och lax

Vad har lajvare och hästägare gemensamt? Ett intresse för läder. Just nu samlas folk från hela landet för att gå kurs i läderhantverk på Nyköpings folkhögskola.

Nyköping2014-07-16 08:32

– Anders, har du plåster?

Deltagarna i kursen Läderhantverk tillverkar bälten. En viss skaderisk föreligger när de vassa nålarna ska igenom det tjocka lädret.

I fjorton år har Anders Björnskär lett kurser i läderhantverk på Nyköpings folkhögskola och intresset är stort.

– Jag har letat efter kurser i Stockholm, men inte hittat någon. Så nu är jag här, säger Tove Hende samtidigt som hon perforerar kanterna på sitt läderbälte med en syl.

Tove Hendes intresse för läderhantverk grundar sig i hennes lajvintresse. Men innan hon ger sig på att göra medeltida kläder vill hon lära sig hantverkets grunder.

– Under den här kursen hoppas jag få ihop en cylinderhatt i läder, de är coola. Sen kanske jag går en terminskurs. Jag vill definitivt lära mig mer, säger hon.

På Anders Björnskärs kurser jobbar deltagarna framför allt med vegetabiliskt garvade skinn. Mycket av det läder som används till skor och läderprodukter som säljs i butiker är kromgarvat. Men förutom att kvaliteten och formbarheten hos vegetabiliskt läder är högre så är det betydligt mer skonsamt för miljön.

– Den typen av läder är så miljöfarligt att det egentligen bör slängas bland miljöfarligt avfall, säger han och pekar på någons gymnastikskor.

Det ökade miljöintresset tror Anders Björnskär är en av anledningarna till att intresset för hans kurser bara ökar.

– Jag tror att det har att göra med ett miljötänk, man vill lära sig att ta hand om och använda hela djuret. Det går att göra nästan vad som helst i läder, säger han och visar en Bruno Mattsson fåtölj som fått helt ny klädsel.

När han startade sina kurser bestod deltagarna framför allt av hästfolk som ville lära sig att göra egna seldon. Sedan dess har intresset vidgats och bland sommarens kursdeltagare finns förutom hästfolk och lajvare även en smyckesdesigner.

På en sadelklämma ute på gården sitter Kristin Wiklund och jobbar med ett bälte i läder som hon har färgat svart och ristat ett symmetriskt mönster i.

– Jag har aldrig jobbat med skinn på det här sättet, jag hoppas att jag ska kunna börja ta in läder i min smyckestillverkning, säger Kristin Wiklund som tillsammans med Gustav Kronqvist har tagit sig upp från Göteborg för att delta i kursen.

Till hösten drar Anders Björnskär igång terminslånga grund- och fortsättningskurser i läderhantverk. Fortsättningskurserna är nischade mot specialområden som tillverkning i fiskskinn, ett material som är tåligare än vad man kan tro.

Ett vanligt laxskinn kan bli till både kläder och skor, en tradition som precis som läderhantverk har rötter långt tillbaka i tiden.

– Läder är i princip det äldsta material vi har efter sten. Och om man inte aktar på den här konstarten så finns det risk att den försvinner, säger Anders Björnskär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om