De tar över klassiska vandrarhemmet – redan igång

En av Nyköpings största idrottsföreningar tar över driften Nyköpings vandrarhem vid Nyköpingshus. "Det har gått ganska fort", säger ordföranden i föreningen Stefan Bjärle.

Onyx Innebandy tar över driften av verksamheten på Nyköpings vandrarhem. Från vänster: Anna Karlsson, platschef, Sverker "Kecke" Lundh, klubbchef i föreningen och Stefan Bjärle, ordförande i Onyx.

Onyx Innebandy tar över driften av verksamheten på Nyköpings vandrarhem. Från vänster: Anna Karlsson, platschef, Sverker "Kecke" Lundh, klubbchef i föreningen och Stefan Bjärle, ordförande i Onyx.

Foto: Björn Andersson

Nyköping2024-04-01 19:43

Det är inga nybörjare som tar över vandrarhemmet, en av Nyköpings äldsta byggnader. Det anlades redan 1764, fast då vi stadsbrons brofäste. Flyttades sedan till sin nuvarande plats på 1880-talet.

– Sedan 2018 driver vi ju Campox sportboende i Oxelösund, säger Sverker "Kecke" Lundh, klubbchef i Onyx.

Idrottsföreningen har redan tagit över driften i Nyköping.

– Sedan den 15 mars, säger Anna Karlsson, som kommer att vara platschef och högsta ansvarig både för Vandrarhemmet och Campox i Oxelösund.

Det var i början av januari som föreningen genom en artikel i SN såg att både fastigheten och driftbolaget var till salu. Camilla och Sören Svahn ville efter fyra år tacka för sig.

– Då började vi spåna lite, säger "Kecke" Lundh.

Tack vare en sponsor, Nyköping Plastkonsult AB, har Onyx förvärvat både fastigheten och driftbolaget.

– Vi har fått ett väldigt fördelaktigt lån, säger Sverker "Kecke" Lundh som dock inte vill nämna hur mycket det kostade totalt.

– Av hänsyn till de tidigare ägarna, säger han.

Det kommer även att behövas timanställda emellanåt för att få verksamheten att fungera.

– Jag kommer också att hjälpa till när det behövs, jag är ju pensionär, säger Stefan Bjärle.

– Det kommer vi på kansliet också att göra, fyller "Kecke" Lundh i.

undefined
Anna Karlsson kommer att fungera som platschef för vandrarhemmet.

Vandrarhemmet, som har 51 sängplatser i tolv rum, är inte kopplat till Svenska Turistföreningen (STF). De förra ägarna valde att stå utanför.

– Men de har ringt nu, så vi ska träffa dem, säger Anna Karlsson.

Att en idrottsförening tar över ett vandrarhem kan tyckas ligga långt utanför deras vanliga verksamhetsområde.

– Men det är ett av de fyra ben som är våra grundpelare, idrottsturism. Det här är precis det som Sportstad jobbar för, säger "Kecke" Lundh.

Sportstad var ursprungligen ett samarbete mellan Onyx, NBIS, IFK Nyköping och Nyköpings SK, men de två sistnämnda står för närvarande utanför.

"Kecke" Lundh tror att vandrarhemmet i framtiden kommer att fyllas på med fler idrottsföreningar som gästar staden för cuper eller turneringar.

– Det har ju tidigare funnits två alternativ för lag, hotell eller hårt golv. Det här blir ett mellanting, säger han.

Men de är noga med att påpeka att vanliga turister fortsättningsvis också är välkomna.

– I fjol hade man cirka 6 000 nätter. Maximerar man antalet nätter per år är det 18 000, så det finns utvecklingspotential.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!