– Det är klart att det är tråkigt, valfrihet är ju jätteviktigt, men det vore ansvarslöst av mig att inte föreslå de här besluten till barn- och ungdomsnämnden. Vi vill ju ha en kvalitativ skola som har en budget i balans, säger Heléne Linder, rektor och skolchef vid Nyköpings gymnasium.
Det rör sig om inriktningen fritid och hälsa på barn- och fritidsprogrammet, inriktningen byggnadsplåtslageri på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktningen samhällsvetenskap på samhällsvetenskapsprogrammet, inriktningen informations- och medieteknik på teknikprogrammet samt inriktningen naturvetenskap och samhälle på naturvetenskapsprogrammet. Eleverna som för närvarande studerar någon av inriktningarna berörs inte av förändringen.
Kvar på bland annat naturvetenskapsprogrammet blir inriktningen naturvetenskap och på samhällsvetenskapsprogrammet blir inriktningarna beteende samt kommunikation och design kvar.
Att ta bort inriktningar från hösten 2025 motiveras med ett minskat söktryck, enligt kommunen, som resulterat i mindre undervisningsgrupper, vilket inte är hållbart ekonomiskt.
– Trenden är att färre elever söker de här inriktningarna. Det är en nedåtgående trend som har varit en viss tid, säger Torbjörn Kock (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Nyköpings kommun.
Rektor Heléne Linder säger att det totalt rör sig om motsvarande två heltidstjänster som berörs, om lärarnas tid läggs ihop.
Kommer ni behöva säga upp någon personal till följd av det här beslutet?
– Det är så få tjänster i det stora så det kommer inte vara någon separat arbetsbrist, utan det läggs i det stora pusslet inför läsåret 2025 till 2026. Vid alla läsårsstarter ser vi alltid över behovet. När det gäller plåtlärarna så flyttas de till introduktionsprogrammet, så där blir det ingen skillnad. De andra lärarna har vi ju behov av i många andra program också.
Förutom att fem inriktningar tas bort, tillkommer inriktningen byggnadsplåtslageri på introduktionsprogrammet.
– Vi saknar lite mer praktiska delar för introduktionsprogrammet. Det här ett väldigt bra komplement till det vi har idag, säger Heléne Linder.