– Många är nyfikna på semlor med nya smaker, men det är nog 90 procent som föredrar en äkta, klassisk semla, säger Malin Carlsson, ansvarig för Hellmans bageri och café.
Hon har bakat flera tusen semlor genom åren, och äter gärna en på fettisdagen – men då ska det vara en klassisk kvalitetssemla med fina råvaror.
– Bulle som mest innehåller luft och "mandelmassa" av aprikoskärnor vill jag inte ha, för det är fusk, säger Malin Carlsson.
Hellre väljer hon sin och bageriets noggrant bakade semla, med ekologisk grädde och hemgjord mandelmassa av ekomandlar som rostas på plats. Men hon är inte helt främmande för trenden med nya smaker – så länge en semla ser ut som en semla.
– I år har vi tagit fram två nyheter, en med blåbär/citron och en äpple/kanel. Här gillar vi det naturliga, lokalt producerade med rena smaker.
Dagen till ära gjorde vi på SN även en liten semmelenkät, med den kniviga frågan: "Om du fick skapa en ny semla – vilken smak skulle den ha?"
[bild nr="3"] [bild nr="4"] [bild nr="5"]
Även på café VarDagsRum i Västerport har man låtit kreativiteten flöda i semmelutbudet.
I montern frestar bland annat nutellasemla, chokladbollssemla och hallon/laktritssemla med en dutt turkisk peppar på toppen.
– Vi tycker att det är kul att hitta på något nytt, men det går förstås aldrig att ersätta den klassiska semlan. Den är fortfarande populärast, säger Josephine Rosman, som står bakom disken.
Chokladbollssemlan består av chokladboll, grädde och nutella.
– Så egentligen är det ju ingen semla, även om det ser ut som en. Men den är populär, särskilt bland dem som inte gillar bulle och mandelmassa!